Kedy odštartuje nosná raketa Ariane 6?

NETKY.SK • 5 Jún 2024, 14:32 • 2 min
Kedy odštartuje nosná raketa Ariane 6?

PARÍŽ - Štart európskej nosnej rakety Ariane 6 sa po štyroch rokoch odkladov uskutoční 9. júla. Raketa odštartuje z kozmodrómu vo Francúzskej Guiane. Oznámila to Európska vesmírna agentúra (ESA). Správu priniesla AFP.

slovakia

left justify in out

Raketa mala pôvodne odštartovať už v roku 2020. Pre pandémiu ochorenia COVID-19 a opakované technické poruchy však štart opakovane odkladali - naposledy vlani v auguste. Avšak o niekoľko mesiacov prešla Ariane 6 dôležitým testom potrebným pre pripravovaný let.
 
Raketu Ariane 6 vyvinula skupina ArianeGroup, spoločný podnik spoločností Airbus a Safran, s cieľom lepšie konkurovať americkému súkromnému poskytovateľovi nosných rakiet SpaceX.
 
"Som rád, že môžem oznámiť, že prvý pokus o štart sa uskutoční 9. júla. Ariane 6 znamená novú éru autonómneho a všestranného cestovania do vesmíru v Európe," povedal generálny riaditeľ ESA Josef Aschbacher na veľtrhu leteckej techniky v Berlíne.

Predchodkyňa tejto rakety - Ariane 5 - naposledy odštartovala vlani júli po 27 rokoch činnosti. Menšia nosná raketa Vega C taktiež nie je v prevádzke, odkedy sa v decembri 2022 zrútila dve a pol minúty po svojom prvom komerčnom štarte. Európa tak zatiaľ zostáva bez možnosti nezávislého prístupu do vesmíru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP / ESA, Foto: esa.int
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies