Kedy budeme mať vakcínu proti koronavírusu?

NETKY.SK • 31 Marec 2020, 19:24 • 2 min
Kedy budeme mať vakcínu proti koronavírusu?

Čas na uvedenie vakcíny COVID-19 na trh bude pravdepodobne najmenej 18 mesiacov. Potenciálna liečba si vyžaduje najmä testovanie a financovanie, čo môže znamenať problém. Medzinárodné organizácie pomáhajú financovať výskum avšak stále tu je niekoľko dôvodov, prečo vakcína nebude tak skoro dostupná.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

COVID-19 vedci zatiaľ len málo chápu, ako sa správa a šíri. Náklady na vytvorenie vakcíny na ochranu ľudí pred novým koronavírusom sa budú pohybovať v miliardách eur a môžu trvať mnoho mesiacov. Tu je niekoľko dôvodov, prečo to bude trvať tak dlho. 

 

Vyvinúť vakcínu je príliš zložité

Technológie umožňujú nové metódy skúmania vakcíny na skúšanie, existuje však už niekoľko vyskúšaných a testovaných spôsobov, ako ich pripraviť.

 

Vo všetkým z nich sa vedci snažia stimulovať imunitný systém tela v boji proti invazívnym patogénom. To sa bežne robí vytvorením podobného patogénu, aby telo začalo vytvárať protilátky.

 

Najbežnejším spôsobom, ako to dosiahnuť, je pripraviť tzv. Atenuované vakcíny - tie, ktoré sú vyrobené zo slabších kmeňov skutočného patogénu. Sú chované na živočíšnych bunkách mimo ľudských tiel (niektoré vakcíny proti chrípke sa pestujú na kuracích vajciach), potom sa extrahujú a injikujú v jednej malej dávke. Týmto spôsobom sa vytvárajú vakcíny proti osýpkam a tuberkulóze.

 

 

Inaktivované vakcíny sú naproti tomu odvodené od identifikácie aktívnych proteínov vo víruse, čo im umožňuje napadnúť ľudské bunky.

 

 

Deje sa to tak, že sa odoberú mŕtve vzorky patogénu a študuje sa ich genetické zloženie, aby ich vedci mohli hromadne replikovať. Keď sa vstrekne človeku, telo začne opäť pracovať a buduje potrebné protilátky.

 

Takéto vakcíny často vyžadujú viacnásobné dávky v priebehu času, vrátane vakcín na ochranu proti takým chorobám, ako je besnota a detská obrna.

 

Potom existujú vakcíny na báze nukleotidov, ktoré sa snažia replikovať genetický materiál vírusu - DNA a RNA. Táto metóda stimuluje tvorbu tohto vírusového materiálu v tele, aby mohla produkovať potrebné protilátky.

 

 

Vakcíny si vyžadujú veľa testov

Väčšina vakcín, na ktoré sa dnes spoliehame, trval ich výskum na dokončenie od 5 do 15 rokov, aby boli "v plnej svojej kráse".

 

Vakcína proti vírusu Zika založená na DNA, bola pripravená na klinické skúšky sedem mesiacov po jej vytvorení, čo je však nezvyčajné.

 

V súčasnosti už existuje najmenej 35 spoločností a akademických inštitúcií, ktoré vyrábajú vakcínu COVID-19, pričom vo fáze testovania na zvieratách sú najmenej štyria "kandidáti". 

 

Ako Anthony Fauci, riaditeľ Národného ústavu pre alergické a infekčné choroby v USA, povedal: "Vakcínu, ktorú urobíte a začnete s testovaním za rok, nie je vakcína, ktorú je možné nasadiť. Bude to trvať rok až rok a pol, bez ohľadu na to, ako rýchlo postupujete.“

 

 

Vakcíny sa musia dôkladne testovať, aby sa zabezpečilo, že nielen účinkujú, ale že nespôsobia ďalšie nebezpečné vedľajšie účinky.

 

Metodika skúšky pozostáva z troch fáz:

1. Testovanie na malom počte zdravých dospelých

2. Testovanie na väčšom počte dospelých v oblasti, kde sa choroba rozšírila

3. Testovanie na tisícoch ľudí v oblasti, kde sa choroba rozšírila

 

Každý z týchto krokov môže trvať šesť až osem mesiacov, ale aj keď sa kandidát na vakcínu dostane tak ďaleko - mnohé z nich boli predtým neúspešné - musia ich regulačné orgány pred udelením schválenia preskúmať.

 

"Zúženie celej časovej osi od konceptu k produktu, ktorý môže byť distribuovaný do jedného alebo dvoch rokov, je naozaj herkulovským úsilím," uviedol Jon Andrus, vedľajší profesor globálnej vakcinológie a vakcinačnej politiky na Milken Institute of Public Health v George na Washingtonskej univerzite.

 

 

Dobré správy?

Keď kandidátska očkovacia látka prejde týmito prekážkami, je výzvou vyrobiť ju v objeme potrebnom na ukončenie pandémie.

 

Celý proces pomáha financovať niekoľko organizácií. Medzi nimi je nórska CEPI, Koalícia pre inovácie epidemickej pripravenosti.

 

Po prvýkrát sa začalo na výročnom zasadnutí Svetového hospodárskeho fóra v Davose v roku 2017 s cieľom spojiť verejné, súkromné, filantropické a občianske organizácie s cieľom vyvinúť vakcíny proti epidémiám.

 

CEPI, podporovaná nadáciou Bill & Melinda Gates, okrem iných darcov, oznámila v roku 2020 nové partnerstvo s cieľom vyvinúť vakcínu proti COVID-19.

 

Bill Gates odstúpil z rady spoločnosti Microsoft

 

Naliehavo vyzval na nové financovanie vo výške 2 miliárd dolárov, aby na začiatku zvýšil počet kandidátov na vakcíny s cieľom zvýšiť šance na úspech a financovať klinické skúšky.

 

"Našou ambíciou je mať najmenej troch kandidátov na vakcíny, ktoré by mohli byť predložené regulačným orgánom na vydanie licencie na všeobecné použitie / použitie pri prepuknutí choroby,“ vyjadrila sa CEPI.

 

CEPI už poskytla finančné prostriedky niekoľkým organizáciám a inštitúciám pracujúcim na vakcínach vrátane:

Inovio Pharmaceuticals: Jeho vakcína založená na DNA začala predklinické skúšky, čo znamená, že spoločnosť je pripravená otestovať svojho kandidáta na ľuďoch.


GlaxoSmithKline: Vývoj vakcíny "molekulárnej svorky“, ktorá by obsahovala proteín, ktorý umožňuje COVID-19 vstupovať do ľudských buniek. Túto metódu vypracovala University of Queensland v Austrálii.


Moderna: Americká spoločnosť už začala testovať liečbu založenú na RNA.


Môžme len čakať, ako dlho to potrvá, kým nebude k dispozícii funkčná vakcína proti COVID-19. Najlepším spôsobom, ako znížiť riziko infekcie, je zatiaľ postupovať podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie o vymývaní rúk a sociálnom distancovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies