Keď ma deportujú, rodina ma zabije: Saudská dievčina sa zabarikádovala na thajskom letisku

NETKY.SK • 7 Január 2019, 12:17 • 2 min
Keď ma deportujú, rodina ma zabije: Saudská dievčina sa zabarikádovala na thajskom letisku

Osemnásťročná Saudská Arabka Rahaf Kunúnová sa zabarikádovala na letisku v thajskom Bangkoku, pretože nechce byť deportovaná do Kuvajtu, odkiaľ utiekla od svojej rodiny, uviedla v pondelok BBC.

slovakia

left justify in out

Dievča tvrdí, že v prípade, že sa vráti k rodine, jej hrozí od príbuzných smrť za to, že sa odmietla vydať za vybraného muža a zriekla sa islamu.

 

Kunúnová sa v pondelok zabarikádovala v hoteli v tranzitnej zóne bangkokského letiska Suvarnabhumi. Odmietla nastúpiť do lietadla mieriaceho do Kuvajtu a chce z Bangkoku pokračovať do Austrálie.

 

"Zabarikádovala sa v izbe a povedala, že neodíde, kým jej nebude umožnené stretnúť sa s predstaviteľmi Úradu OSN pre utečencov a nebude môcť požiadať o azyl," uviedol na Twitteri tajomník riaditeľa organizácie pre ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) Phil Robertson. Thajské úrady odmietajú takúto schôdzku sprostredkovať.

 

 

"V Kuvajte na mňa budú čakať moji bratia a moja rodina a saudskí diplomati," povedala dievčina agentúre Reuters. "Zabijú ma. Môj život je ohrozený. Moja rodina sa mi vyhráža zabitím za tie najväčšie banality," vysvetlilo dievča, prečo sa odmieta vrátiť.

 

Na otázku, prečo sa rozhodla utiecť do Austrálie, Saudská Arabka opísala, že dlhodobo čelila fyzickému, verbálnemu a citovému zneužívania zo strany mužských rodinných príslušníkov. "Nenechajú ma riadiť auto ani cestovať. Utláčajú ma. Milujem život a prácu, som veľmi ctižiadostivá, ale rodina mi bráni žiť život naplno," citovala Kunúnová pre agentúru Reuters.

 

"Vyhrážajú sa mi a nedovoľujú mi pokračovať vo vzdelaní," dodala a opísala, ako ju rodina väznila šesť mesiacov v jej izbe za to, že si ostrihala vlasy.

 

Kunúnová povedala BBC, že sa zriekla islamu, a preto sa bojí, že môže byť násilne vrátená do Saudskej Arábie, kde by ju mohli zabiť.

 

Saudský diplomat jej vraj zobral pas

 

Dievča bolo v Kuvajte s rodinou na dovolenke, v sobotu odtiaľ utiekla. Pokúšala sa dostať cez Bangkok do Austrálie. To sa jej však nepodarilo. Sama tvrdí, že jej pas zabavil saudský diplomat, ktorý sa s ňou stretol, keď priletela na letisko Suvarnabhumi.

 

 

To saudské veľvyslanectvo v Bangkoku poprelo. Uviedlo, že bola zadržaná na letisku, pretože nemala spiatočnú letenku, a bola určená na deportáciu do Kuvajtu, kde žije väčšina jej rodiny. Ambasáda dodala, že saudské úrady nie sú oprávnené ju zadržať ani na letisku, ani inde. Veľvyslanectvo upresnilo, že úrady sú v styku s otcom rodiny.

 

Thajská polícia: Sú to rodinné problémy

 

Thajský policajný generál Suračate Hakparn povedal BBC, že Kunúnová utiekla pred svadbou. Upresnil, že jej thajské úrady odopreli vstup do krajiny, pretože nemala víza, a že začal proces repatriácie. Agentúre AFP povedal, že sa jedná o "rodinné problémy" a že dievča "nemá ani dokumenty, ako je spiatočná letenka, ani peniaze".

 

Tvrdenie thajského generála spochybnil Robertson z HRW. Podľa neho dievča ani thajské vízum nepotrebuje, pretože letela do Austrálie, kam platnú letenku mala a mala teda aj vízum.

 

 

Dievča požiadalo na Twitteri o pomoc najmä Kanadu, Spojené štáty, Austráliu a Veľkú Britániu. Predstaviteľov týchto krajín žiada, aby sa s ňou spojili. V žiadosti sa odvoláva na ženevské konvencie, pretože jej hrozí smrť a mučenie kvôli zrieknutiu sa viery.

 

Šéf thajského imigračného úradu podľa posledných informácií agentúry Reuters vyhlásil, že utekajúci žena dnes odoslaná späť do Kuvajtu nebude.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies