Japonsko: Zemetrasenie s magnitúdou 5,9 + VIDEO

NETKY.SK • 3 Jún 2024, 08:14 • 3 min
Japonsko: Zemetrasenie s magnitúdou 5,9 + VIDEO

TOKIO - Silné zemetrasenie s magnitúdou 5,9 zasiahlo v pondelok ráno stredné Japonsko, nevydali však po ňom varovanie pred prívalovými vlnami cunami. Vyplýva to z údajov Japonského meteorologického úradu (JMA). Informáciu priniesla agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Otrasy s menšej hĺbke mali epicentrum na polostrove Noto, kde si ničivé zemetrasenie 1. januára vyžiadalo viac ako 230 životov. O desať minút neskôr nastalo v tej istej oblasti zemetrasenie s magnitúdou 4,8.
 
Miestni predstavitelia uviedli, že sa zatiaľ neobjavili správy o škodách, stále však zisťujú informácie, uviedla verejnoprávna televízia NHK. Prevádzkovateľ jadrovej elektrárne Kašiwazaki-Kariwa oznámil, že prerušili prevádzku a kontrolujú, či nedošlo k škodám.
 
NHK upozornila, že mnohé budovy v pobrežnej oblasti by mohli byť poškodené po silnom januárovom zemetrasení a následných dotrasoch.
 
Japonsko sa nachádza na štyroch tektonických platniach na západnom okraji tichomorského "Ohnivého kruhu". V krajine, v ktorej žije asi 125 miliónov ľudí, zaznamenávajú ročne okolo 1 500 zemetrasení, čo je zhruba 18 percent z ich počtu na celom svete. Prevažná väčšina má miernu intenzitu, no aj silné obvykle spôsobujú len menej vážne škody vzhľadom na prísne stavebné normy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, JMA, NHK, Foto: eu.usatoday.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies