Jana Dubovcová bude nová ombudsmanka

NETKY.SK • 14 December 2011, 09:39 • 2 min
Jana Dubovcová bude nová ombudsmanka

Jana Dubovcová bude nová ombudsmanka - Politika Poslankyňa Jana Dubovcová nahradí Pavla Kandráča vo funkcii verejného ochrancu práv. Vo verejnej voľbe Dubovcovú dnes podporilo 76 zo 140 prítomných poslancov.

slovakia

left justify in out

img

Poslankyňa Jana Dubovcová nahradí Pavla Kandráča vo funkcii verejného ochrancu práv. Vo verejnej voľbe Dubovcovú dnes podporilo 76 zo 140 prítomných poslancov. Hlasy jej dali aj poslanci za KDH, ktorí s podporou váhali. Kandráčovi končí funkčné obdobie 27. marca 2012.
Dubovcová mieni činnosť ombudsmana viac priblížiť verejnosti. "Myslím, že sa očakávalo od toho úradu viac. Snažila by som sa do jeho činnosti doplniť pôsobenie na verejnosť," povedala pri prezentácii svojej vízie vo výbore Dubovcová. Verejný ochranca práv by podľa nej mal pôsobiť na formovanie právneho vedomia spoločnosti a mali by mať k nemu otvorené dvere všetci bez ohľadu na to, z akého spektra pochádzajú.
Poslankyňu SDKÚ-DS na post ombudsmanky nominovala jej materská strana, SaS a Most-Híd. V návrhu predkladatelia pripomínajú, že Dubovcová dlhoročne vykonávala funkciu sudkyne a viac ako desať rokov externe vyučovala právo. "Za svoju činnosť v zlepšovaní súdnictva SR získala aj medzinárodné ocenenia od Transparency International, aj od Svetovej banky," píše sa ďalej v návrhu.
V súčasnosti je Dubovcová poslankyňou Národnej rady SR za SDKÚ-DS a pôsobí v ústavnoprávnom výbore, je advokátkou. "Jej dlhoročná prax v aplikácii práva je predpokladom pre dôstojný a odborný výkon ústavnej funkcie verejného ochrancu práv," tvrdia navrhovatelia.
Poslanci dnes volili aj nového podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu. O post sa uchádzala Zora Dobríková (nominantka SDKÚ-DS). V pléne však nezískala dostatočnú podporu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies