JAN SVĚRÁK: Mentolová mastička pod oči a zaplače aj dospelý herec

NETKY.SK • 13 Október 2010, 07:27 • 2 min
JAN SVĚRÁK: Mentolová mastička pod oči a zaplače aj dospelý herec

JAN SVĚRÁK: Mentolová mastička pod oči a zaplače aj dospelý herec

slovakia

left justify in out

img

Detskí diváci, ale aj ich dospelý sprievod, si dnes pozreli slávnostnú premiéru v Palace Cinemas Aupark český film Kuky sa vracia. Snímku prišiel do Bratislavy osobne predstaviť režisér Jan Svěrák a hneď po uvítaní sa s publikom vytiahol z vrecka aj hlavného predstaviteľa filmu - bábku Kukyho.
"Nakrúcal som filmy so živými hercami, chodia na nakrúcanie neskoro, neovládajú text, večer hrajú divadlo, nemajú čas, tak som si hovoril, že keby som mal vlastných hercov, ktorí by sa mi zmestili do vrecka, tak by sa mi oveľa lepšie nakrúcalo," komentoval Svěrák, ktorý si splnil sen a natočil bábkovo-hraný film. "Pôvodne mali v ručičkách drôtiky, rôzne sme s nimi manipulovali a chodili, za hlavičkou mali napríklad silón, aby mohli behať a potom sa im to v počítači vymazalo," vysvetlil divákom režisér, ktorý dal neživým postavičkám vo filme celkom uveriteľný život.
Bábkovým hercom prepožičali hlasy české herecké osobnosti Zdeněk Svěrák, Jiří Macháček, Jiří Lábus, Petr Čtvrtníček a Ondřej Vetchý. Kukyho nahovoril Ondřej Svěrák, režisérov syn, ktorý si v snímke zahral aj postavu chlapca. V čase vzniku filmu mal deväť rokov. "Keď som začal nakrúcať, tak mal necelých sedem a ja som ho zobral na kasting, večer potom stál v kuchyni a plakal - ja nechcem hrať v žiadnom filme!" interpretoval príbeh okolo synovho účinkovania v snímke Svěrák s tým, že nechcel nútiť syna, len si myslel, že by bolo pekné, keby boli spolu.
Nakoniec sa nakrúcanie odložilo. Keď o rok neskôr režisér opäť usporiadal kasting, chlapec, ktorého si vybral, vyrástol. "Už som ho nemohol použiť, tak som znova oslovil Ondru, či by sa nechcel zúčastniť a odpovedal, tak áno, aspoň budeme spolu," rozosmial filmár divákov pred premiérou a pridal aj zážitok z nakrúcania. "Keď sme nakrúcali scénu, kde má byť Ondřej pri večeri trochu ako chorý a plakať, tak sme mu dali taký maskérsky fígeľ - mentolová mastička sa natrie pod oči a to aj dospelý herec zaplače, slzičky idú samé." Spolupráca otca - režiséra a syna - poslušného herca teda fungovala k spokojnosti oboch strán, Ondřej sa akurát dodnes trochu sťažuje na "mentosky".
Svěrák sa prostredníctvom Kukyho vrátil do detstva. "Hral som sa takto rok," priznal sa režisér, ktorý ešte pred bratislavskou premiérou snímky stihol upozorniť divákov, že je určená predovšetkým dospelému publiku. "Pretože veľa vecí tam deťom unikne, ale je tiež pre deti. Rozumejú mu, dúfam, že sa im bude páčiť, ale je to hlavne pre dospelých."
Kuky sa vracia získal na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch zvláštnu cenu poroty, o priazeň slovenských divákov sa uchádza v kinách od 12. októbra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies