Investičné zlato sa stáva čoraz populárnejšou istinou

NETKY.SK • 15 Marec 2021, 08:25 • 2 min
Investičné zlato sa stáva čoraz populárnejšou istinou

SLOVENSKO - Zlato sa stáva populárnym aj u nás na Slovensku. Mohol by to byť zdroj istoty, lebo je to niečo, čo naozaj vlastníme. Na rozdiel od peňazí na účte, ku ktorým nám môže byť v momente zablokovaný prístup.

slovakia

left justify in out

Minulý rok sa cene zlata rekordne darilo, aktuálne sa hýbe okolo 1 700 Dolárov za uncu. Prevádzkový riaditeľ investičnej spoločnosti Golden Oak Trust František Burda povedal, že zlato funguje ako stabilizátor a nie je podstatné, či dnes rastie alebo klesá.

 

imgimg

 

Kúpou investičného zlata istia svoje portfólio centrálne banky a rovnako tak môžu urobiť aj malí investori. Pre nich nie je dôležité správne načasovanie, teda denný rast či pokles na trhu, ale priebežné nakupovanie zlata, pri ktorom využívajú priemerovanie ceny.

 

Prečítajtie si tiež: Trhová hodnota bitcoinu pokorila hranicu jedného bilióna dolárov a cena kryptomeny naďalej rastie

V minulom roku stálo za vysokým zhodnotením a vrcholom zlata tlačenie nových peňazí.„Centrálne banky naliali do ekonomiky závratné sumy a vytlačili až 9,2 bilióna dolárov, čo bolo trikrát viac ako počas krízy v roku 2009,“ skonštatoval Burda.

 

img

 

V auguste 2020 sa vďaka tomu cena zlata dostala najvyššie v histórii a prekonala 2 067 dolárov za uncu. „Preto očakávame rovnaké správanie zlata aj v tomto roku. Veríme, že sa naplnia predikcie veľkých amerických bánk a zlato sa v tomto roku ustáli nad 2000 dolárov,“ poznamenal Burda.

Aj na Slovensku pandémia prebudila záujem o investičné zlato, na ktoré si podľa Burdu sporia pravidelne a po menších sumách aj malí investori a ľudia, ktorí chcú ochrániť svoje peniaze proti inflácii a ďalšej finančnej kríze.

 

Mohlo by vás zaujímať: Nóri budujú diaľnicu s tunelom, ktorý sa nachádza 390 metrov pod vodou

 

Investori túto komoditu v poslednom období vyhľadávajú ako bezpečný prístav pre svoje peniaze, nakoľko práve v neistých časoch je zlato považované za bezpečnejšiu investíciu.


V čase kríz sa podľa analytičky ukazuje, že hodnota peňazí nie je ničím podložená. „Napríklad v časoch zlatého štandardu boli papierové bankovky kryté zlatom alebo v prípade mincí z neho boli priamo vyrobené. Dnes to tak nie je a dokonca sa postupne upúšťa od ich fyzickej podoby a nahrádza sa elektronickou,“ hovorí analytička FinGO.sk Lenka Buchláková.

 

V prípade problémov môže človek prísť o peniaze i tak, že mu banka jednoducho obmedzí výber. Reálne aktíva, napríklad zlato, tak v ťažkých časoch budú mať podľa Buchlákovej vždy nejakú hodnotu, pretože je to niečo skutočné, čo vlastníme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies