Hodnota spoločnosti Nvidia prekročila 3 bilióny dolárov a predbehla Apple

NETKY.SK • 6 Jún 2024, 19:15 • 2 min
Hodnota spoločnosti Nvidia prekročila 3 bilióny dolárov a predbehla Apple

SANTA CLARA - Trhová hodnota Nvidie presiahla 3 bilióny dolárov (2,3 bilióna libier), čím sa čipový gigant dostal pred Apple a stal sa druhou najhodnotnejšou verejne obchodovanou spoločnosťou na svete. Cena akcií firmy v stredu vzrástla o viac ako 5 % na viac ako 1 224 USD.

slovakia

left justify in out

Nvidia predĺžila úchvatne rýchle stúpanie, ktoré sa začalo minulý rok, poháňané stávkami, že americká firma je v pozícii hlavného víťaza z vlny investícií do umelej inteligencie (AI).

Jej trhová hodnota je teraz tesne za Microsoftom, ďalším kľúčovým hráčom v tomto odvetví vďaka svojim investíciám do OpenAI, výrobcu Chat GPT.

Nvidia s hodnotou „len“ 2 bilióny dolárov ešte vo februári vyvolala novú vlnu nákupov akcií po tom, čo minulý mesiac oznámila plány na takzvané rozdelenie akcií.

Tento krok zvýši počet akcií o faktor 10 a zodpovedajúcim spôsobom zníži ich hodnotu, čo je zmena zameraná na to, aby akcie boli dostupnejšie pre drobných investorov. Očakáva sa, že sa to stane v piatok a očakáva sa, že vygeneruje ešte väčší dopyt po akciách.

Spoločnosť Nvidia, založená v roku 1993, bola pôvodne známa výrobou počítačových čipov, ktoré spracovávajú grafiku, najmä pre počítačové hry. Dávno pred revolúciou AI začala do svojich čipov pridávať funkcie, ktoré podľa nej pomáhajú strojovému učeniu – to všetko jej pomohlo zvýšiť podiel na trhu.

CEO Jensen Huang vyhlásil úsvit „ďalšej priemyselnej revolúcie“ a teraz sa považuje za kľúčovú spoločnosť, ktorú treba sledovať, aby sme videli, ako rýchlo sa technológia poháňaná umelou inteligenciou šíri po celom svete podnikania. Jeho spoločnosť zaznamenala prudký rast a za tri mesiace do 28. apríla vykázala tržby vo výške 26 miliárd dolárov – viac ako trojnásobok v rovnakom období v roku 2023 a nárast o 18 % v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi.

Optimizmus ohľadom AI je jednou zo síl, ktoré stoja za širšou trhovou rally za posledný rok, ktorá v stredu posunula S&P 500 a Nasdaq v Spojených štátoch k novým rekordom.

Zdá sa, že Apple začiatkom tohto roka strácal, pretože rast predaja sa zastavil. V posledných týždňoch však jeho akcie vzpružilo očakávanie, ako plánuje začleniť AI do svojej vlastnej stratégie.

Akcie spoločnosti vzrástli o 0,7 %, čo jej dáva trhovú kapitalizáciu približne 3 bilióny USD, ktorá sa vo všeobecnosti vypočítava vynásobením počtu akcií spoločnosti aktuálnou cenou akcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: Nvidia
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies