Generálny tajomník OSN Guterres hovorí, že na extrémizmus a terorizmus je najlepším riešením prevencia

NETKY.SK • 20 Jún 2023, 10:30 • 2 min
Generálny tajomník OSN Guterres hovorí, že na extrémizmus a terorizmus je najlepším riešením prevencia

NEW YORK - Prevencia je najefektívnejší nástroj na ukončenie extrémizmu a terorizmu. Štáty musia riešiť základné podmienky, akými sú nespokojnosť či chudoba, ktoré môžu byť príčinou týchto hrozieb. V pondelok to povedal generálny tajomník OSN António Guterres.

slovakia

left justify in out

Prevencia je najefektívnejší nástroj na ukončenie extrémizmu a terorizmu. Štáty musia riešiť základné podmienky, akými sú nespokojnosť či chudoba, ktoré môžu byť príčinou týchto hrozieb. V pondelok to povedal generálny tajomník OSN António Guterres. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

 

"Hoci sme za posledné roky dosiahli niekoľko významných úspechov, terorizmus a násilný extrémizmus sa naďalej šíria a rastú," povedal Guterres na tlačovej konferencii v New Yorku. Vyzval štáty, aby sa jednotne postavili proti týmto globálnym hrozbám. Extrémizmus podľa neho zneužíva súčasné krízy vo svete – potravinovú a energetickú krízu či klimatickú zmenu. Ako dodal, potrebná je prevencia. "Prevencia znamená viac než len prekazenie útokov a sprisahaní. Znamená to predovšetkým riešiť základné podmienky, ktoré môžu viesť k terorizmu, ako sú chudoba, diskriminácia, nespokojnosť, slabá infraštruktúra a inštitúcie a hrubé porušovanie ľudských práv," povedal generálny tajomník OSN. Guterres na tlačovej konferencii prízvukoval, aby štáty v boji proti terorizmu rešpektovali ľudské práva a do vlasti vracali džihádistov a ich rodinných príslušníkov zadržiavaných v táboroch po porážke Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku. "Je to otázka ľudskej slušnosti a súcitu, ale aj otázka bezpečnosti," adresoval Guterres členským štátom.

 

Africké odnože al-Káidy a IS podľa slov šéfa OSN rýchlo získavajú pôdu pod nohami na miestach, ako je Sahel, a rozširujú sa na juh ku Guinejskému zálivu. Guterres poukázal aj na "brutálne dedičstvo" Islamského štátu v Sýrii a Iraku. Dodal, že medzi primárne vnútroštátne hrozby sa čoraz častejšie radia neonacistické skupiny či hnutia nadraďujúce bielu rasu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies