BRATISLAVA - Pečená hus. Mňam. Niekto ju má rád kapustou a knedľou, iný za s lokšami. Ale skúste tú hus trochu vylepšiť. Stračí použiť jablká a medovú marinádu.
Husacia polievka
Suroviny:
Husací chrbát, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, 1 zeler, soľ, vegetu, celé korenie,
Halušky: 500 g pečene, 2 vajíčka, cesnak, soľ, majorán, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, strúhanku,
Príprava:
1. Husací chrbát očistíme, umyjeme, dáme do hrnca, vložíme očistenú zeleninu, pridáme soľ, korenie, vegetu, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka.
2. Polievku precedíme cez sitko, zeleninu nakrájame a vložíme späť. Medzi tým ako sa varí polievka, si pripravíme halušky. Pečeň zomelieme, pridáme vajíčka, prelisovaný cesnak, trošku soli, majoránu, korenia, petržlenovej vňate a strúhanku.
3. Cez haluškáreň hádžeme do vriacej osolenej vody halušky, ktoré varíme asi 4 minúty.
Pečená hus
1. Hus očistíme, nasolíme a necháme 12 hodín odležať.
2. Pred pečením ju polejeme mliekom, uložíme do pekáča, podlejeme vodou, hus popicháme vidličkou a do vnútra vložíme 2 rozkrojené jablká.
3. Pekáč zakryjeme a pečieme asi 3 hodiny pri 150°C. Počas pečenia hus podlievame masťou ktorá sa vytopila a tú aj priebežne odoberáme. Posledných 10-20 minút pečenia zvýšime teplotu na 200°C, pečieme odokrytú. Dobrá rada na záver. Počas pečenia potrite hus smotanou, tak bude koža chrumkavá.
Podávame s kapustou a knedľou, alebo pečenými lokšami.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies