Chcú odvolať Dolinkovú kvôli potratovej tabletke? Krajčí naopak ocenil diskusiu s odborníkmi

NETKY.SK • 29 Apríl 2024, 22:00 • 2 min
Chcú odvolať Dolinkovú kvôli potratovej tabletke? Krajčí naopak ocenil diskusiu s odborníkmi

Janka Bittó Cigániková je presvedčená, že existujú iba dva skutočné dôvody, pre ktoré chcú hnutie Slovensko a KDH odvolávať ministerku zdravotníctva. Sú nimi, podľa nej, boj za štátne zdravotníctvo a boj proti prístupu k interrupciám.

slovakia

left justify in out

Za skutočný aktualizačný moment považujeme vyhlášku ministerstva zdravotníctva o interrupčnej tabletke,” povedala Bittó Cigániková, ktorá pripomenula, že len nedávno, po komunikácii s ministerstvom, stiahla vlastný návrh zákona týkajúci sa medikamentóznej formy interrupcie. 

Podľa nej totiž z komunikácie s rezortom vyplynulo, že sa objaví v blízkej dobe na stole v koalícii vyhláška, ktorá by mala túto tému riešiť.

Exminister zdravotníctva a poslanec NR SR za hnutie Slovensko Marek Krajčí reagoval k potratovej tabletke v spojitosti s odvolávaním ministerky zdravotníctva nasledovne:

Oceňujem, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková začala odbornú diskusiu k potratovej tabletke. Na základe našej ústavy, ktorá garantuje ochranu života už pred narodením, je možné niekoho pozbaviť života iba v súvislosti s konaním, ktoré podľa zákona nie je trestné. Práve preto ministerka nemôže iba vyhláškou umožniť ženám ukončiť medikamentózne svoje tehotenstvo.“

Marek Krajčí konštatoval, že argumenty poslankyne Bittó-Cigánikovej sú preto smiešne a nemajú nič spoločné s odvolávaním ministerky. Poslankyňa, podľa neho, nemala stiahnuť svoj zákon, ktorý predmentnú problematiku riešil a mala nechať o nej rozhodnúť plénum NR SR.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa už skôr vyjadrila, že je chotná podpísať vyhlášku, ktorou by zaviedla potratovú tabletku aj na Slovensku.

Proti zavedeniu potratovej tabletky sú pro-life aktivisti. Argumentujú, tým že tabletka ničí životy nenarodených detí a vážne ohrozuje životy matiek. Umelý potrat je podľa nich zákrok, ktorý sa dotýka nielen výkonu zdravotnej starostlivosti, ale aj témy ľudských práv, ktorej limity môžu byť stanovené len zákonom. 

Vedúca rezortu zdravotníctva ešte v novembri povedala, že vyhlášku podpíše až po tom, čo sa schváli štandardný postup k jej užívaniu. Pred podpisom plánovala aj osobné stretnutie s odborníkmi, ktorí na postupe pracovali.

Na Slovensku sa umelé potraty vykonávajú do 12. týždňa tehotenstva. Žena nemusí uviesť dôvod svojho rozhodnutia a umelé ukončenie tehotenstva zo zdravotných dôvodov možno vykonať aj po 12. týždni tehotenstva, v prípade, ak je plod vážne poškodený alebo je ohrozený život matky.   

Pozrite si ako zhodnotil doterajšie fungovanie rezortu zdravotníctva na nedávnom kontrolnom dni premiér Robert Fico:          



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: Hnutie Slovensko, SaS, Ministerstvo zdravotíctva SR. Foto: Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Facebook)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies