Elon Musk označil OpenAI za „lož“ po tom, čo tento týždeň oznámil plány urobiť zo svojho „pikantného“ súpera pre ChatGPT open-source

NETKY.SK • 12 Marec 2024, 16:53 • 2 min
Elon Musk označil OpenAI za „lož“ po tom, čo tento týždeň oznámil plány urobiť zo svojho „pikantného“ súpera pre ChatGPT open-source

Aj Elon Musk má vlastného chatbota, a ani ten nie je o nič menej "nervózny". Volá sa Grok a niekedy tento týždeň sa má stať open source. Ktoré časti bota budú otvorené skúmaniu ostatných, zatiaľ nie je úplne jasné, pretože Musk zverejnil svoje plány iba v sedemslovnom príspevku na X. Zdá sa však, že tento krok bol vyvolaný Muskovým búrlivým vzťahom s tvorcom ChatGPT, OpenAI.

slovakia

left justify in out

Musk spoluzakladal OpenAI v roku 2015, ale jeho úloha sa časom zmenšila. Minulý týždeň Musk podal žalobu na spoločnosť a jej generálneho riaditeľa Sama Altmana. V ňom tvrdil, že OpenAI porušila svoju pôvodnú chartu, keď podpísala multimiliardový obchod s Microsoftom a že spoločnosť, známa pre ChatGPT, už nie je otvorená – tvrdenie, na ktoré sa Musk zdanlivo odvoláva v nedávnej odpovedi na užívateľ na X, ktorý číta „OpenAI je lož“.

V žalobe sa tvrdí, že Musk, Altman a teraz prezident OpenAI, Greg Brockman, súhlasili s tým, že zakladajúcou dohodou OpenAI by bolo ponúknuť protiváhu komerčnej umelej všeobecnej inteligencii (AGI), ktorá údajne obaja, Musk aj Altman zdieľali podobné názory. je vážnou hrozbou pre ľudstvo. V žalobe sa uvádza, že títo traja zašli tak ďaleko, že pripomenuli svoje ciele v osvedčení o založení spoločnosti, pričom poznamenali, že „výsledná technológia bude prínosom pre verejnosť a spoločnosť sa bude snažiť využívať technológiu open source pre verejný prospech, ak to bude možné. Spoločnosť nie je organizovaná pre súkromný zisk akejkoľvek osoby“.

Musk tvrdí, že spoločnosť sa odklonila od tejto zakladajúcej zmluvy pri hľadaní zisku a svojich väzieb s Microsoftom.

„Do dnešného dňa webová stránka OpenAI, Inc. naďalej vyhlasuje, že jej chartou je zabezpečiť, aby AGI ‚bola prínosom pre celé ľudstvo‘. V skutočnosti sa však OpenAI, Inc. transformovala na uzavretú de facto dcérsku spoločnosť najväčšej technologickej spoločnosti na svete: Microsoftu,“ tvrdí žaloba.

Medzitým OpenAI odmietla tieto tvrdenia v blogovom príspevku, ktorý obsahuje e-maily od Muska, ktorý chce zlúčiť OpenAI do spoločnosti Tesla a stať sa generálnym riaditeľom vtedy plánovaného ziskového subjektu. Musk sa neskôr rozhodol opustiť OpenAI a vytvoriť si vlastné AGI prostredníctvom Tesly, čo nás privádza k xAI a Grokovi.

Grok nie je AGI (obecná umelá inteligencia), ale je tiež uzamknutý za predplatné X, čo znamená, že s ním prišlo do kontaktu menej ako svetoznámy ChatGPT. Je to chatbot, ktorý bol navrhnutý tak, aby „odpovedal na otázky s trochou vtipu a má rebelský nádych, takže ho prosím nepoužívajte, ak neznášate humor“, ako uvádza webová stránka xAI. Je to stále v ranom štádiu a je pravda, že to zaváňa "tínedžerským cringe-om", avšak pracuje s informáciami v reálnom čase a údajne prechádza na open source – ten druhý je v súčasnosti pre Muska najrozvinutejšou oblasťou.

Systémy s otvoreným zdrojovým kódom sú často uvádzané ako preferovaná možnosť pre akúkoľvek formu softvéru, a Musk rozhodne nie je sám, kto hľadá otvorenejšiu formu AI. Mark Zuckerberg z Meta tiež oznámil, že sa zameriava na budovanie AGI, a že to bude open-source.

"Táto technológia je taká dôležitá a príležitosti sú také veľké, že by sme mali používať open source a sprístupniť ju tak široko, ako je to len možné. Takže z toho môže mať úžitok každý," povedal Zuckerberg vo videu Threads.

Umelá inteligencia Gemini od Googlu, ktorá konkuruje ChatGPT, je uzavretý ekosystém, hoci spoločnosť vydala ďalší model s otvoreným zdrojom s názvom Gemma.

Meta hovorí, že do konca roka zvýši na 350 000 GPU Nvidia H100, pričom ďalšie výpočtové zdroje prispejú aj ďalšie GPU. To je iný príbeh: Zdá sa, že Nvidia je spoločnosťou, ktorá sa najviac chystá získať z pretekov na výkonnejšie modely AI. AMD má tiež veľký záujem o svoju zostavu výpočtových čipov Instinct, ktoré niektorí uprednostňujú pre podporu otvorenejšieho ekosystému ako väčšinou uzavretá knižnica CUDA od Nvidie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Foto: Fox Business / AFP / Getty Images / Joel Saget
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies