Druhá vzorka ukrajinského obilia je v súlade s predpismi

NETKY.SK • 18 Apríl 2023, 14:45 • 2 min
Druhá vzorka ukrajinského obilia je v súlade s predpismi

BRATISLAVA - Druhá laboratórna vzorka ukrajinskej pšenice v Mlyne Kolárovo je v súlade s požiadavkami predpisov. Uviedol to člen predstavenstva akciovej spoločnosti Mlyn Kolárovo Levente Varga.

slovakia

left justify in out

Ako prvý na výsledok upozornil portál noviny.sk. "Dnes (18. 4.) sme dostali výsledky kontravzorky. Aj keď je tam nameraná minimálna hodnota, podľa posúdenia laboratória, vzorky sú v súlade s požiadavkami platného znenia predpisov," spresnil Varga. "Tiež sme testovali múku vyrábanú z tejto pšenice. Výsledky potvrdzujú, že pesticídy v múke vôbec nie sú prítomné. To znamená, že moderné čistiace stroje sú schopné minimalizovať/odstrániť prípadné zostatky nepovolenej látky," informoval.

 

Dodal, že v spoločnosti taktiež testovali otruby. "Aj tam nameralo laboratórium minimálne hodnoty, ale hodnotenie aj v tomto prípade je pozitívne," doplnil. "Pred hodnotením kvality tejto šarže potrebujeme počkať na výsledky tretej vzorky. V každom prípade je možné vyhlásiť, že vyrábaná múka neobsahuje žiadne rezíduá a plne vyhovuje požiadavkám EÚ," uzavrel v utorok Levente Varga.

 

img

 

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR informovalo 13. apríla, že na základe nevyhovujúcich výsledkov analýzy 1500 ton pšenice z Ukrajiny, ktorú Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR zachytila v mlyne v Kolárove, zavádza agrorezort Usmernenie na zákaz spracovania a uvedenia do krmovinového a potravinového reťazca. Vyplýva z neho prísny zákaz spracovania a uvedenia na trh už naskladneného ukrajinského obilia a múky z neho. V kontrolovanej vzorke sa potvrdil výskyt pesticídu, ktorý nie je povolený v EÚ a má negatívny vplyv na zdravie ľudí. V pondelok (17. 4.) vláda SR zakázala dovoz obilia a niektorých agrokomodít z Ukrajiny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies