Do Baletu SND sa vracia neoklasika v podobe unikátneho predstavenia Duo

NETKY.SK • 2 Marec 2012, 07:40 • 2 min
Do Baletu SND sa vracia neoklasika v podobe unikátneho predstavenia Duo

Do Baletu SND sa vracia neoklasika v podobe unikátneho predstavenia Duo - Kultúra Dvoch veľkých umelcov a dva výnimočné neoklasické balety uvedie v predstavení Duo Balet Slovenského národného divadla (SND). Súbor sa publiku predstaví v novej premiére v ta

slovakia

left justify in out

img

Dvoch veľkých umelcov a dva výnimočné neoklasické balety uvedie v predstavení Duo Balet Slovenského národného divadla (SND). Súbor sa publiku predstaví v novej premiére v tanečnej kompozícii Duende španielskeho choreografa Nacha Duata a v balete Druhá symfónia nemeckého choreografa Uwe Scholza.
      Súčasného riaditeľa baletu Michailovského divadla v Petrohrade Nacha Duata inšpirovala k vytvoreniu diela Duende impresionistická hudba francúzskeho skladateľa Clauda Debussyho - jeho schopnosť premeniť zvuky prírody na tóny. Duende nemá konkrétny dej, oslavuje krásu ľudského tela a pohybu. Javisková kresba svojou vzdušnosťou a ľahkosťou pripomína tanec lesných elfov (duende by sa zo španielčiny mohlo voľne preložiť ako elf alebo víla). Ako povedal Nacho Duato pre TASR, pre jeho choreografiu je najdôležitejšia čistá, dobre prepracovaná technika. "Tanečník, ktorý technicky nie je dobrý, nemôže takúto choreografiu zvládnuť, pretože až keď je technicky dobre pripravený, môže prejsť k emóciám, aby vedel vyjadriť, čo cíti v hudbe a preniesol to ďalej na publikum," doplnil.
      V druhej časti výnimočného baletného večera sa diváci SND zoznámia s Druhou symfóniou nemeckého choreografa Uwe Scholza, ktorý vytvoril neoklasický divertissement oslavujúc krásu a čistotu techniky klasického tanca. Dnes už nežijúci umelec a zakladateľ baletného súboru v Lipsku sa nechal inšpirovať poetickou hudbou romantického skladateľa Roberta Schumanna. Dielo kladie vysoké nároky na interpretáciu vzhľadom na zložitú tanečnú rytmiku. Do SND ho prišiel naštudovať Ivaylo Iliev, ktorý s Uwe Scholzom spolupracoval desať rokov a v súčasnosti sa venuje naštudovaniu jeho baletov po celom svete. "Poznal som každý jeho krok, každú choreografiu. Obrovským spôsobom ovplyvnil môj názor na tanec, všetko čo dnes robím a čo som sa naučil, je od neho," prezradil bulharský baletný majster, ktorého Scholz oslovil svojím geniálnym spojením hudby a pohybu.
      Za unikátne označil predstavenie Duo riaditeľ Baletu SND Andrej Suchanov. "Obe choreografie vznikli začiatkom 90. rokov, sú veľmi ťažké pre súbor. Som veľmi rád, že ich môžeme uviesť na doskách SND, v repertoári chýbal práve neoklasický žáner," povedal pre TASR a potvrdil: "To spojenie je unikátne, nikde v Európe sa tieto dve choreografie spolu neuvádzajú."
      Premiéra baletného večera Duo sa uskutoční 3. a 4. marca v Sále opery a baletu v novej budove SND.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies