Desiatky zranených po nepokojoch proti ťažbe plynu v Alžírsku

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 13:40 • 3 min
Desiatky zranených po nepokojoch proti ťažbe plynu v Alžírsku

ALŽÍR - Výsledkom nedeľňajších násilných nepokojov medzi odporcami spornej ťažby plynu z hornín a bezpečnostnými silami v stredoalžírskom meste Aín Saláh je zranenie 60 ľudi vrátane 40 policajtov.

slovakia

left justify in out

Podľa pondelňajších informácií tamojšej vlády sa policajtom nakoniec podarilo nastoliť poriadok. Demonštrácia sa konala pred budovou regionálnej vlády, ktorú sa prítomní pokúsili podpáliť. Terčom útoku bola aj policajná ubytovňa.

 

Nedeľňajšie nepokoje boli vyvrcholením nepokojnosti obyvateľov púštneho mesta, v ktorého okolí sa začalo s kontroverzným spôsobom získania plynu. Alžírska vláda sa takto snaží nahradiť klesajúce výpadky z predaja ropy, pričom alžírske zásoby bridlicového plynu sa považujú za najväčšie na svete po USA, Číne a Argentíne, informuje portál francúzskej spravodajskej stanice France 24. 

 

Predmetom obáv je ťažobná metóda označovaná výrazom fracking, ktorá spočíva v čerpaní zmesi vody s pieskom a chemikáliami do horniny, aby uvoľnila naviazanú ropu a zemný plyn. Podľa ochranárov pritom hrozí znečistenie spodných vôd či dokonca menšie zemetrasenia, zástancovia však hovoria o vysokej bezpečnosti a širokom využívaní metódy v krajinách, ako sú Spojené štáty, kde prispela k zníženiu cien energií.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies