Demokrati vyzývajú na riešenie hrozby nedostatku pediatrov

NETKY.SK • 20 Júl 2023, 16:00 • 2 min
Demokrati vyzývajú na riešenie hrozby nedostatku pediatrov

BRATISLAVA - Demokrati sú pripravení poskytnúť 15 poslaneckých podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej by sa mal riešiť problém s výpoveďami pediatrov. V liste premiérovi Ódorovi spomínajú, že pre stranu Demokrati je riešenie problémov v zdravotníctve prioritou a sú pripravení kedykoľvek rokovať aj o riešení hrozby nedostatku pediatrov.

slovakia

left justify in out

“Pediatri bijú na poplach, bijú na poplach za naše deti. Dnes je takmer polovica z nich v dôchodkovom veku. Tretina pediatrov podala výpovede z dobrovoľných pohotovostných služieb, ktoré sú pre nich finančne výhodnejšie,” upozorňuje primárka ARO a volebná líderka Demokratov Andrea Letanovská s tým, že pediatri budú však slúžiť naďalej, no za menej peňazí. “Potrebovali vyslať silný signál za naše deti, svojich pacientov. Ak niečo neurobíme rýchlo, tak 30 % detí ostane bez svojho pediatra, bez dennej starostlivosti, bez ambulancie, kam rodičia chodia s deťmi, keď sú choré,” doplnila.

Podľa Letanovskej je situácia s pediatrami vážna. “Pánovi premiérovi sme dnes oficiálnym listom komunikovali, že sme pripravení dodať našich 15 poslaneckých podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej by sa rokovalo o vládnom riešení problémov súvisiacich s Ambulantnými pohotovostnými službami. Schválenie vládneho návrhu by stabilizovalo situáciu a to dnes akútne potrebujeme,” informovala Letanovská. “Ja ako dlhoročná lekárka a záchranárka ponúkam svoje skúsenosti a svoju službu, aby sme spoločne dokázali nájsť riešenie.”

Strana Demokrati má podľa Letanovskej silný zdravotnícky program a jeho prioritou je riešenie hrozby nedostatku ambulancií. “Podporíme výstavbu 200 nových ambulancií v regiónoch, kde ich je dnes nedostatok a dostupnosť zdravotnej starostlivosti je nízka,” povedala Letanovská a pripomenula, že už vláda Eduarda Hegera vyčlenila financie na otvorenie 120 regionálnych ambulancií. “Ďalej potrebujeme zefektívniť a ešte viac sfunkčniť rezidentský program, ktorý uľahčí mladým lekárom absolvovať špecializáciu a neskôr vykonávať svoju službu v regionálnych ambulanciách,” povedala Letanovská.

 

“Týmto listom chceme jasne povedať, že sme pripravení rokovať o odborných riešeniach a pán Ódor má od strany Demokrati 15 poslaneckých podpisov. Ako povedala pani Letanovská, v septembri už môže byť neskoro a riešenie treba nájsť teraz,” povedal poslanec NR SR a člen predsedníctva Demokratov Juraj Šeliga.


“Dnešnú situáciu okolo výpovedí pediatrov považujeme za mimoriadne vážnu. Je tu reálna hrozba, že 30 % detí príde o svojho pediatra. My v strane Demokrati sme kedykoľvek pripravení prísť do práce a na mimoriadnej schôdzi túto akútnu situáciu vyriešiť. Nemôžeme čakať do septembra,” doplnila Letanovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Demokrati - Matúš Mandrák / Marek Nemček Foto: SITA / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies