Choroba vystresovaných spôsobuje náhle svalové kŕče či bolesti srdca: Počet ľudí s tetániou v posledných rokoch prudko stúpa, treba ju riešiť včas

NETKY.SK • 6 Jún 2024, 12:30 • 3 min
Choroba vystresovaných spôsobuje náhle svalové kŕče či bolesti srdca: Počet ľudí s tetániou v posledných rokoch prudko stúpa, treba ju riešiť včas

Tetánia je stav charakterizovaný svalovými kŕčmi spôsobenými nedostatkom iónov vápnika v krvi. Príčinu tetánie treba hľadať v nerovnováhe elektrolytov alebo nedostatku vitamínu D, ktorý ovplyvňuje vstrebávanie vápnika z tráviaceho traktu. Tetánia má rôzne podoby; jednou z nich je latentná tetánia.

slovakia

left justify in out

Tetánia je symptóm, ktorý zahŕňamimovoľné svalové kontrakcie a nadmerne stimulované periférne nervy. Je to spôsobené nerovnováhou elektrolytov. Väčšina prípadov tetánie nie je život ohrozujúca, ale závažné prípady môžu byť. Závažné epizódy môžu niekedy viesť k rabdomyolýze, čo je potenciálne život ohrozujúci stav spôsobený rozpadom svalov a smrťou svalov. Tetánia zvyčajne začína v čeľusti a potom postupuje do zvyšku tela.

Srdcová slabosť a kŕče

Tetánia sa môže prejaviť rôznymi klinickými prejavmi, od miernych zmyslových porúch až po ťažké, život ohrozujúce komplikácie. Mierne príznaky zahŕňajú znecitlivenie okolo úst, bolestivé svalové kŕče a pocit pálenia alebo brnenia rúk a nôh, známy ako parestézia. 

Jedinci s tetániou môžu tiež pociťovať vracanie, celkové svalové kŕče, záchvaty a zníženú funkciu srdca, ako je nepravidelný srdcový rytmus. Svalové kŕče sa vyskytujú, keď sa sval nedobrovoľne stiahne a nie je schopný sa uvoľniť, čo vedie k výraznej bolesti. Pri pozorovaní týchto symptómov výsledky testov ukazujúce nízke hladiny vápnika v krvi potvrdzujú diagnózu tetánie . Hlavným cieľom liečby je normalizácia hladín vápnika pomocou doplnkov vápnika a ak je to vhodné,suplementáciou vitamínu D a horčíka.

Príčina tetánie často zahŕňa skôr kombináciu metabolických abnormalít ako jednu príčinu. 

Tetánia je výsledkom metabolickej nerovnováhy; môže to byť spôsobené príliš malým množstvom vápnika , draslíka alebo horčíka v obehu alebo prekysleným alebo príliš zásaditým stavom tela.

Vápnik je alfou a omegou

Liečba tetánie zahŕňa identifikáciu a liečbu príčiny. Pri nedostatku vitamínu D alebo vápnika sa odporúča suplementácia týchto látok. Ak je váš nedostatok vápnika spôsobený hormonálnymi poruchami, liečba týchto stavov môže byť potrebná. Niekedy môžu byť na zmiernenie symptómov kŕčov potrebné aj lieky proti bolesti alebo antikonvulzíva. Je tiež dôležité vyhnúť sa faktorom, ktoré spúšťajú svalové kontrakcie, ako je nadmerná fyzická námaha, stres a príliš intenzívne dýchanie.

Predpokladajme, že máte podozrenie na tetániu alebo máte príznaky podobné tým, ktoré sú opísané. V takom prípade je nevyhnutné konzultovať s lekárom správnu diagnózu a optimálny liečebný plán. Ak máte stav, ktorý spôsobuje nerovnováhu elektrolytov, možno nebudete schopní zabrániť tetánii, ale ako pri väčšine zdravotných problémov, včasná detekcia a liečba môžu výrazne zlepšiť vaše príznaky.

Stres, alkohol či prirýchle dýchanie

Tetánia môže byť spôsobená rôznymi faktormi, z ktorých niektoré sú nasledovné: Pravidelná nadmerná konzumácia alkoholických nápojov. Alkalóza je stav, pri ktorom sa telo stáva zásaditým (situácia, keď sa hladina pH krvi zvyšuje). Vedľajšie účinky liekov sú bežné. Nadmerné dýchanie, tiež známe ako hyperventilácia (vyskytuje sa, keď človek dýcha príliš rýchlo alebo hlboko). Má priamu súvislosť s úrovňou úzkosti človeka. Keď je človek vzrušený, tempo jeho dýchania sa zvyšuje.

Tetánia môže byť spôsobená aj hypokalciémiou, čo je ďalší dôležitý dôvod. Keď človek nedostáva dostatok vitamínu D alebo má nízku hladinu vápnika, tento stav nastáva. Menšia hypokalciémia je zodpovedná za napätie alebo kŕče vo svaloch a dá sa zmierniť užívaním vápnika alebo vitamínu D v tabletkách.Tetánia môže byť spôsobená aj hypoparatyreózou, čo je stav, ktorý ovplyvňuje produkciu parathormónu v tele. Keď k tomu dôjde, sekréty parathormónu sa neuvoľňujú v dostatočnom množstve na kompenzáciu. Je to menej častá porucha, ktorá sa vyskytuje väčšinou v dôsledku poranenia alebo odstránenia prištítnych teliesok po chirurgických zákrokoch.

Môže byť aj spôsobená rôznymi faktormi, vrátane podvýživy a nedostatku dobre vyváženej stravy. V dôsledku nedostatku vhodných živín v strave dochádza k oslabeniu imunity a následkom značných zdravotných problémov. 

Ďalej sa symptón v ľudskom tele môže vyskytnúť aj v dôsledku tehotenstva a dojčenia. Tetánia je stav, ktorý sa vyskytuje, keď tehotné mamičky majú nedostatok výživy alebo majú nedostatok vitamínov v tele.
Tetánia je príznakom pankreatitídy, čo je zápal pankreasu u človeka. Akútna pankreatitída nastane, keď enzýmy napadnú pankreas a spôsobia poškodenie vnútorných štruktúr orgánu.

Prepojenie fyzického a psychického stavu

Klienti prichádzajú často k terapeutke práve s tetániou. Ťažkosti sú zväčša spojené s celkovou vyčerpanosťou, žijú v psychickej aj fyzickej nepohode. Pociťujú pretrvávajúce bolesti, brnenie či mravčenie na rôznych častiach tela. Na začiatku terapie sa zvyčajne nedokážu sústrediť. Tetánia je syndróm, ktorý sa spája s úzkosťou, depresiou, strachom zo smrti či vážnou chorobou. Paleta zdravotných problémov je široká, oplatí sa však prijsť k terapeutovi kedykoľvek.

Celková liečba je stanovená pre každého pacienta neurológom a prebieha podľa jeho individuálnych potrieb. Je nutná zmena jeho životného štýlu a okrem doĺňania vitamínov a minerálov sú vhodné aj podporné terapie.

Počet ľudí s tetániou v posledných rokoch prudko stúpa. Aj laici tušia, že zdravotné problémy odzrkadľujú rýchlu a náročnú dobu, v ktorej sa nachádzame. Chýba nám priestor a čas na relax či kvalitný spánok. V zhone prichádzame o zmysluplné aktivity, ktoré nám prinášajú autentickú radosť. Mnohí z nás sa snažia fungovať v nefunkčných vzťahoch a stresujeme sa ešte viac ako je potrebné.

Témy duševného zdravia sa prehliadajú a často vážne neriešia.Psychohygiena, relaxácia, sebaprijatie a uvedomenie si seba samého, ako aj zmena škodlivých vzorcov správania vedia liečbe tetánie veľmi pomôcť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: osmosis.org, unacademy.com, hippokrates.sk. titulná foto: freepik (ilustračné foto)
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies