Česká pobočka medzinárodnej mierovej organizácie HWPL oslávila upratovaním Prahy Medzinárodný deň dobrovolníkov OSN

NETKY.SK • 14 December 2023, 09:46 • 2 min
Česká pobočka medzinárodnej mierovej organizácie HWPL oslávila upratovaním Prahy Medzinárodný deň dobrovolníkov OSN

PRAHA - Česká pobočka medzinárodnej mierovej organizácie HWPL oslávila upratovaním jednej z pražských mestských častí Medzinárodný deň dobrovoľníkov. V rámci kampane „Upracme si to tu”, ktorú HWPL realizuje už viac ako rok, dobrovoľníci v sobotu 2. decembra 2023 vyrazili na pražskú Letnú, kde v okolí Čechovho mosta zbierali do pripravených vriec odpadky. Do kampane sa vôbec prvýkrát zapojili aj koordinátori iniciatívy Sadíme Česko, ktorá sa dlhodobo zameriava na zalesňovanie Českej republiky.

slovakia

left justify in out

Napriek hustému sneženiu a teplotám pod bodom mrazu sa zberu odpadkov zúčastnili viac ako dve desiatky dobrovoľníkov. Približne dvojhodinovú aktivitu HWPL zorganizovala pri príležitosti osláv Medzinárodného dňa dobrovoľníkov OSN, ktorý každoročne 5. decembra pripomína dôležitosť dobrovoľníckej práce pre spoločnosť.

 

Kampaň „Upracme si to tu” HWPL sa realizuje dlhodobo. Každú sobotu členovia HWPL spoločne so záujemcami z radov širokej verejnosti zbierajú odpadky v okolí pražskej Smíchovskej stanice, ktorá patrí k najšpinavším miestam v metropole. Do aktivít sa snažia zapojiť aj miestnych bezdomovcov, ktorí sa tak môžu naučiť, ako sa o lokalitu, v ktorej žijú, lepšie starať. vrecia na odpad. Upratovacie akcie HWPL čiastočne koordinuje aj s iniciatívami „Upracme Česko” a „Upracme svet”, ktoré tamojším dobrovoľníkom zadarmo poskytujú jednorazové rukavice a vrecia na odpad.

 

Hlavným cieľom kampane HWPL „Upracme si to tu“ je rozvoj komunity skrz postupného zvyšovania participácie dobrovoľníkov na upratovacích akciách a tiež podpora šetrného správania k životnému prostrediu. HWPL verí, že proces vytvárania mieru často začína u malých vecí. Ak sa verejnosť zjednotí pre takú malú vec ako je upratovanie, môže sa zjednotiť aj v oveľa významnejších zámeroch, ako je dosiahnutie mieru. Práve cez upratovacie akcie totiž človek môže prispieť k vytvoreniu harmonického prostredia, v ktorom sa dobre žije nielen jemu, ale aj ďalším ľuďom v jeho okolí.

„Rovnako ako sa každé ráno prebudíme, vyčistíme si zuby alebo upratujeme v dome, treba sa podobne starať aj o naše mesto. Toto nastavenie mysle sa snažíme už približne rok ukazovateľskej spoločnosti, aby prijala rolu vlastníka a skrz lásku k Česku sa starala o svoju krajinu. V nadchádzajúcom roku chceme podstatne navýšiť počet dobrovoľníkov, a to najmä cez spoluprácu so školami a mládežou, aby mali upratovacie akcie ešte väčší efekt a zároveň edukatívny charakter pre budúce generácie,“ priblížil dobrovoľnícku aktivitu predseda českej pobočky HWPL, Dan Bešta.

 

Zber odpadkov pri Smíchovskej stanici a na ďalších miestach v metropole organizuje česká pobočka medzinárodnej mierovej organizácie HWPL. HWPL sa usiluje o vytvorenie kultúry mieru cez realizáciu projektov, ktoré majú uviesť do praxe 10. článok DPCW: Šírenie kultúry mieru. Prostredníctvom inovatívnych programov a iniciatív sa HWPL snaží vytvoriť globálnu sieť mierových aktivistov, ktorí by mali záujem budovať mierovú a udržateľnú budúcnosť. Medziprojekty organizované HWPL patria okrem rôznych foriem dobrovoľníctva aj Mierový pochodmierové vzdelávanie alebo aktivity na podporu životného prostredia, ktoré sú v súlade s cieľmi udržateľného rozvoja OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: HWPL , Foto: HWPL
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies