Celý svet by si mal brať príklad od Švédska, ktoré recykluje odpad natoľko, že už skoro žiaden nemá

NETKY.SK • 12 September 2017, 18:02 • 2 min
Celý svet by si mal brať príklad od Švédska, ktoré recykluje odpad natoľko, že už skoro žiaden nemá

ŠTOKHOLM - Vo švédsku recyklujú odpad natoľko, že skoro žiaden nemajú. Na skládku sa dovezie z celkového množstva komunálneho odpadu len 1%.

slovakia

left justify in out

Švédi dokonca pomáhajú aj okolitým krajinám, aby ich techniky a stroje premieňali odpad na užitočné.  Švédsko napreduje a snaží sa mať čo najmenšie množstvo odpadu, ktoré sa vynáša na hromadné skládky. Konkurencia je ďaleko za Švédskom. 

 

Napríklad takej Veľkej Británii sa v roku 2014 podarilo zrecyklovať 45% odpadu. Plány EÚ do roku 2030 sú odhadované na 65% recyklovaného odpadu. 

 

Ochranári životného prostredia neustále varujú pred neúnosným množstvom odpadu pre našu planétu. Ide najmä o plasty, ktoré zapĺňajú naše oceány. Švédske technológie sú ďaleko popredu od ostatných krajín. Práve preto posielajú odpad tam aj iné krajiny.

 

Švédi sú k prírode naozaj ohľaduplní. Drevné vlákno podľa nich môže byť zrecyklované aj 6-krát, až pokiaľ sa z neho nestane prach. V roku 1991 zaviedli daň z fosílnych palív a približne polovica elektrickej energie je tam zásobovaná z obnoviteľných zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies