Bitka v parlamente: Talianskeho poslanca odviezli na vozíku. Padali údery a kopance + VIDEO

NETKY.SK • 13 Jún 2024, 09:23 • 3 min
Bitka v parlamente: Talianskeho poslanca odviezli na vozíku. Padali údery a kopance + VIDEO

RÍM - Talianskeho opozičného poslanca po bitke v Dolnej komore talianskeho parlamentu odviezli z budovy na vozíku. Správu priniesla DPA.

slovakia

left justify in out

Leonardo Donno z populistickej strany Hnutie piatich hviezd (M5S) spadol na zem po tom, ako v Dolnej komore talianskeho parlamentu vypukla šarvátka. Parlament v tom čase rokoval o návrhu zákona o diferencovanej autonómii, ktorý predložila ultrapravicová strana Bratia Talianska (FdI) premiérky Giorgie Meloniovej.
 
Návrh v prípade schválenia prisúdi talianskym krajom viac autonómnych právomocí. Opozícia s návrhom nesúhlasí a kritizovala ho.
 
Regióny najmä na juhu Talianska sa obávajú toho, že štát by mohol na kraje presunúť zodpovednosť za dôležité oblasti, ako je školstvo či zdravotníctvo. Prišiel by tým síce o časť príjmov, no v ekonomicky menej rozvinutých regiónoch by to znamenalo zníženie kvality života obyvateľov.

Počas prvého čítania zákona pred niekoľkými mesiacmi vypukli medzi poslancami v Hornej komore talianskeho parlamentu slovné prestrelky.
 
Teraz počas druhého čítania zákona v Dolnej komore opoziční poslanci rozvinuli taliansku zástavu a spievali štátnu hymnu.
 
Video z parlamentu zachytáva Donna pri pokuse odovzdať vlajku talianskemu ministrovi regionálneho rozvoja a autonómie Robertovi Calderolimu. Parlamentní zriadenci sa mu v tom snažili zabrániť, následne k Donnovi pristúpilo niekoľko vládnych poslancov a vypukla šarvátka.
 
Predseda Dolnej komory parlamentu prisľúbil prešetrenie incidentu. Bezprostredne nebolo jasné, či Donnov pád spôsobili údery päsťou a kopance. Neskôr pre televíznu stanicu La7 vyhlásil, že čaká na kontrolu v nemocnici. Pád podľa jeho slov bol príčinou pádu silný úder do hrudnej kosti, po ktorom nemohol dýchať.
 
Strana M5S incident na sociálnych sieťach odsúdila ako vážny a hanebný a žiadala prísne a okamžité opatrenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: DPA, Foto: pamfleti.net
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies