Banksy a jeho pouličné umenie: Na aukcii dal svoje dielo skartovať, politiku vyjadruje drsnými karikatúrami

NETKY.SK • 6 Február 2024, 09:30 • 2 min
Banksy a jeho pouličné umenie: Na aukcii dal svoje dielo skartovať, politiku vyjadruje drsnými karikatúrami

Banksy je tajomný a slávny pouličný umelec, ktorý svojimi dielami vyjadruje svoj názor na spoločnosť, politiku a umenie. Jeho diela sú často satirické, kontroverzné a šokujúce. V tomto článku sa dozviete viac o jeho živote, štýle, najznámejších dielach a škandáloch, ktoré sprevádzajú jeho tvorbu.

slovakia

left justify in out

Banksy je jedným z najznámejších a najzáhadnejších umelcov súčasnosti. Jeho diela sú často satirické a nesú politické, kultúrne alebo etické posolstvo. Jeho pouličné umenie, ktoré kombinuje grafity s využitím šablónovej techniky, sa objavilo v Londýne i v iných svetových mestách. Zatiaľ žije anonymne a nikto presne nevie, kto sa nachádza za prezývkou „Banksy“. 

Sú o ňom tiež natočené filmy „Banksy - Exit Through the Gift Shop“ z roku 2010 a „The Antics Roadshow“ z roku 2011.

Umenie alebo vandalizmus?

Banksyho umenie je často vnímané ako vandalizmus, pretože zasahuje do verejného priestoru bez povolenia. Niektoré jeho diela boli premaľované, odstránené alebo zničené úradmi, majiteľmi nehnuteľností alebo inými umelcami.

Banksy sa však nevzdáva a pokračuje vo svojej tvorbe, ktorú považuje za formu protestu a výrazu. „Grafiti nie sú deštruktívne, oni len zdobia steny, ktoré sú inak nudné a šedé,“ povedal v jednom z jeho rozhovorov.

Banksy tiež poukazuje na to, že jeho umenie je zadarmo a dostupné pre všetkých, na rozdiel od umenia v galériách a múzeách, ktoré je často drahé a elitárne. „Nie som tu preto, aby som zničil umenie, som tu preto, aby som ho vytvoril,“ dodal.


Anarchistický potkan

Banksy sa narodil v Bristole v Anglicku koncom sedemdesiatych rokov. Začal s grafitmi ako štrnásťročný školák. Bol problémovým dieťaťom, zo školy ho vylúčili, dokonca bol nejaký čas za mrežami za drobné delikty. V Bristole bola vtedy silná grafitová scéna, ktorá ovplyvnila jeho štýl.

Banksy však nebol spokojný so svojou prácou so sprejom a začal používať šablóny, ktoré mu umožnili rýchlejšie a presnejšie tvoriť. Jeho prvým známym dielom bol anarchistický potkan, ktorý sa objavil na stenách Bristolu v roku 1998.

Show me the Monet

Banksy sa preslávil svojimi provokatívnymi a kontroverznými dielami, ktoré často parodujú alebo kritizujú známe umelecké diela, inštitúcie, autority alebo spoločenské javy. Jedným z príkladov je jeho dielo Show me the Monet, ktoré je parafrázou na slávny obraz Claudea Moneta Impresia, východ slnka.

Banksy však do idylického zátišia s mostom a leknami pridal košíky na smeti a nákupné vozíky, ktoré symbolizujú znečistenie a konzumizmus. Toto dielo sa v roku 2020 predalo na aukcii za viac ako 7 miliónov libier.

Girl with Balloon

Možno najpopulárnejším a najrozšírenejším Banksyho dielom je Dievča s balónom, ktoré sa prvýkrát objavilo na stene v Londýne v roku 2002. Obraz zobrazuje dievča, ktoré sa snaží dosiahnuť srdcový balón, ktorý uniká do vzduchu. Tento motív sa stal ikonickým a používal sa na plagátoch, tričkách, pohľadniciach a iných predmetoch.

V roku 2018 sa stalo súčasťou jedného z najväčších Banksyho škandálov, keď sa dielo, ktoré sa práve predalo na aukcii za viac ako milión libier, začalo automaticky skartovať v rámci, ktorý obsahoval skrytú drvičku. Banksy neskôr vysvetlil, že to bol jeho spôsob, ako vyjadriť svoj protest proti komercializácii umenia.

Wall and Piece

Banksy je známy aj svojimi intervenciami na rôznych miestach sveta, kde poukazuje na aktuálne problémy, konflikty alebo nespravodlivosť. Jedným z takýchto miest je izraelská bezpečnostná bariéra, ktorá oddeľuje Izrael od Palestíny. Banksy na ňu nasprejoval viacero diel, ktoré vyjadrujú nádej, smútok, ironiu alebo výzvu k zmene.

Napríklad nakreslil deti, ktoré si prehrabávajú cestu na druhú stranu, dlhý rebrík, ktorý presahuje bariéru, alebo scénu z filmu Zjavenie, kde vojak kontroluje občiansky preukaz osla. Tieto a ďalšie Banksyho diela boli zhrnuté v jeho knihe Wall and Piece, ktorá vyšla v roku 2005

Exit Through the Gift Shop

V roku 2010 sa Banksy predstavil ako režisér v dokumentárnom filme Exit Through the Gift Shop, ktorý sleduje príbeh Thierryho Guettyho, francúzskeho imigranta v Los Angeles, ktorý sa zaujímal o pouličné umenie a začal natáčať rôznych umelcov vrátane Banksyho. Film však zobrazuje, ako sa Guetta sám stal pouličným umelcom pod menom Mr. Brainwash a začal vytvárať a predávať svoje diela za vysoké sumy.

Film je zároveň portrétom, paródiou a kritikou pouličného umenia a jeho vzťahu k trhu, médiám a verejnosti. Niektorí diváci a kritici sa domnievajú, že film je vlastne Banksyho žart a že Guetta je jeho vymyslená postava, ktorou chcel ukázať absurditu súčasnej umeleckej scény.

Banksy je bezpochyby jedným z najvplyvnejších a najoriginálnejších umelcov dneška. Jeho diela sú nielen umelecky zaujímavé, ale aj spoločensky relevantné a provokujúce. Jeho anonymita mu umožňuje slobodu tvorby a vyjadrovania, ale aj vytvára záhadu a zvedavosť okolo jeho identity. Banksy je nielen umelec, ale aj aktivista, ktorý svojimi škandálmi mení svet k lepšiemu.

Zdroje:

https://www.newbondstreetpawnbrokers.com/sk/uncategorized-sk/10-najznamejsich-banksyho-diel-vratane-pozadia-umelca-a-zaujimavych-faktov/

https://www.interez.sk/umelec-banksy-prepisal-historiu-umenia-a-so-sackom-na-hlave-sa-stal-jednym-z-najvplyvnejsich-ludi-sveta/

https://www.mojevideo.sk/video/d22f/banksy_umenie_alebo_vandalizmus_.html

https://kultura.pravda.sk/galeria/clanok/34265-banksy-dostal-poulicne-umenie-do-galerii/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: theartstory.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies