Analytici okomentovali obrovskú "sekeru" štátneho rozpočtu. Náš dlh dosiahol historické maximum

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 15:04 • 2 min
Analytici okomentovali obrovskú "sekeru" štátneho rozpočtu. Náš dlh dosiahol historické maximum

BRATISLAVA - Verejný dlh prekonal historicky prvýkrát hranicu 60 % HDP a za minulý rok dosiahol úroveň 60,6 % HDP.

slovakia

left justify in out

Podľa analytikov Národnej banky Slovenska (NBS) je spôsobená najmä potrebou financovania zvýšeného deficitu. Do veľkej miery je spôsobená aj akumuláciou likvidity, čo bude tlmiť úroveň nového dlhu v ďalšom období.

 

Presiahli sme hornú hranicu dlhu
Horný limit pre dlh podľa zákona o rozpočtovej zodpovednosti Slovensko presiahlo o tri percentuálne body HDP. Avšak s príchodom novej vlády a podľa zákona o rozpočtovej zodpovednosti sa na obdobie dvoch rokov po prijatí programového vyhlásenia vlády nevzťahuje uplatňovanie sankcií z prekročenia sankčných limitov.

 

Verejné financie boli vlani podľa analytikov centrálnej banky pod silným tlakom ekonomickej recesie a protipandemických opatrení. To sa prejavilo aj na vyššej finančnej potrebe nevyhnutnej na financovanie vyššieho salda. Verejný dlh sa tak medziročne zvýšil o 12,3 bodu.

 

Konzervatívne nastavený rozpočet sa však nezrealizoval v plnej výške. „Z emisie dlhu, ktorá sledovala finančné potreby aktualizovaného rozpočtu, sa časť nového zadlženia „nespotrebovala“, ale naakumulovala v rezervách,“ uvádza sa v analýze.

 

Výpadky príjmov pocítili obce a samosprávy

Ďalším faktorom, ktorý prispel k rastu týchto rezerv, bolo prijatie prvej úverovej tranže z nástroja EÚ na zmiernenie rizík nezamestnanosti v núdzovej situácii v objeme 0,3 % HDP. Zdroje sú určené na spolufinancovanie schémy na udržanie zamestnanosti zasiahnutej pandémiou.

Zadlženie obcí a vyšších územných celkov kleslo podľa analytikov najmä vplyvom poklesu bankových úverov. Výpadky na podielových daniach a zvýšené náklady súvisiace s protipandemickými opatreniami financovala peniazmi, ktoré dostala od vlády. Tie však bude musieť v istom časovom horizonte vrátiť.

 

„Tie však podľa konsolidovanej metodiky ESA2010 priamo do verejného dlhu nevstupujú. Po očistení o vnútro-sektorové záväzky tak pozorujeme, naopak, pokles celkového zadlženia územnej samosprávy, najmä cez nižšiu úroveň čerpania bankových úverov,“ uviedli analytici.

 

Pandémia otriasla všetkými národnými ekonomikami
V minulom roku sa v celej Európskej únii vplyvom pandémie COVID-19 výrazne zhoršilo hospodárenie verejného sektora a stúpol dlh.

 

Verejné financie na Slovensku teda neboli výnimkou a skončili s deficitom 6,2 % HDP. Medziročný nárast deficitu možno z veľkej časti podľa analytikov pripísať práve ekonomickému spomaleniu a potrebe dodatočných výdavkov na sanáciu ekonomiky.

 

Za neplnením pôvodného rozpočtového cieľa vo výške 0,5 % HDP však stoja aj iné vplyvy mimo pandémie, ktorých pôsobenie bolo možné čakať už v čase tvorby rozpočtu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies