Analytici Citi prezradili, kedy očakávajú prvé zníženie sadzieb Fedu

NETKY.SK • 10 Jún 2024, 14:43 • 2 min
Analytici Citi prezradili, kedy očakávajú prvé zníženie sadzieb Fedu

NEW YORK - Americký Federálny rezervný systém (Fed) začne znižovať svoje úrokové sadzby až v septembri, a nie v júli. Uviedli to ekonómovia banky Citi po zverejnení údajov z trhu práce v USA, ktorý v máji nečakane ožil. Vytvoril viac pracovných miest, než sa očakávalo, informuje Reuters.

slovakia

left justify in out

"Teraz očakávame zníženie úrokových sadzieb v tomto roku v septembri, novembri a decembri dohromady o 75 bázických bodov," uviedli ekonómovia banky v poznámke pre klientov.
 
"Správa o pracovných miestach však nemení náš názor, že nábor ľudí aj širšia ekonomika sa spomaľujú a že to v konečnom dôsledku vyprovokuje Fed, aby v najbližších mesiacoch reagoval sériou škrtov," dodali.
 
Predseda Fedu Jerome Powell a menový výbor tak pravdepodobne odložia akékoľvek zmeny menovej politiky v júni a júli a počkajú si na ďalšie údaje o spomaľovaní ekonomickej aktivity a inflácie.

Americké ministerstvo práce minulý týždeň oznámilo, že počet nových pracovných miest v USA mimo poľnohospodárstva v máji vzrástol o 272 000 v porovnaní s konsenzom analytikov na úrovni 175 000 a prognózou Citi vo výške 140 000. Ale aj miera nezamestnanosti mierne vzrástla.
 
"Predstavitelia Fedu reagujú na mesačné údaje, čo znamená, že správa o trhu práce stačí na to, aby zostali v režime čakania a pozorovania situácie o niečo dlhšie," napísali ekonómovia Citi.
 
Ale zároveň vzhľadom na vytrvalý rast nezamestnanosti, aj keď pomalý, a širšie zhoršovanie situácie na trhu práce predpovedajú, že Fed sa pripojí k iným veľkým centrálnym bankám a začne v septembri so sériou znižovania úrokových sadzieb o 25 bázických na každom nasledujúcom stretnutí až na konečnú sadzbu 3,25 – 3,5 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Foto: Freepik
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies