Amerika tajne vyzbrojovala Ukrajinu už pred vojnou, Zelenskyj odmietal byť nahradený

NETKY.SK • 20 August 2022, 10:47 • 2 min
Amerika tajne vyzbrojovala Ukrajinu už pred vojnou, Zelenskyj odmietal byť nahradený

WASHINGTON - Americké tajné služby vedeli o tom, že Vladimír Putin plánuje vojnu na Ukrajine už v októbri minulého roku.

slovakia

left justify in out

Vtedy o tom informovali aj amerického prezidenta Joe Bidena na stretnutí v Oválnej pracovni. Spravodajské služby priniesli ako dôkazy satelitné snímky, taktiež sa im podarilo zachytiť ruskú komunikáciu a odhaliť, že Putin výrazným spôsobom investuje do posilnenia vojenskej techniky a armády. 

 

obrazok

Američania sa zároveň na tomto stretnutí rozhodli, že musia začať vyzbrojovať Ukrajinu. Biden bol podľa Washington Post odhodlaný oznámiť zistenia jeho spravodajských služieb krajinám NATO a Európskej únie bez toho, aby sa o tom dozvedelo Rusko. Snažil sa tak zabrániť priamemu konfliktu Ameriky a Ruska a taktiež z obavy pred vypuknutím tretej svetovej vojny. 

 

Vyzbrojovanie Ukrajiny tak začalo v tichosti a v miernom množstve. To sa stalo predmetom častých sporov medzi Amerikou a Ukrajinou, keďže jej predstavitelia na čele s prezidentom Zelenským žiadali o rýchlejšie a väčšie dodávky zbraní. Ukrajinský prezident pritom ešte pár dní pred vojnou upokojoval svojich občanov, že sa nemusia vojny obávať. Viac o tom, prečo im to zamlčal, si môžete prečítať tu: Zelenskyj: „O vojne som vedel dopredu, ľudí som nevaroval, aby neušli."

 

obrazok

Neskôr sa Biden rozhodol, že o tom, že vie, čo chystá, bude informovať aj Vladimíra Putina. Poslal tak do Moskvy riaditeľa CIA Williama J. Burnsa, aby odovzdal Putinovi odkaz: „Vieme, čo chystáte, a ak napadnete Ukrajinu, bude to mať vážne následky."  Burns doručil ruskému prezidentovi  osobný list od Bidena a medzi Bidenom a Putinom sa uskutočnil aj telefonický rozhovor. 

 

Podľa Washington Post sa Zelenskyj obával toho, že sa NATO bude chcieť s Moskvou dohodnúť na zmene režimu na Ukrajine. Tak by nedošlo k vojne, ale na jeho miesto by bol dosadený prezident, ktorý by vyhoval Moskve i Amerike. 

 

img

 

Ukrajinský prezident taktiež uviedol, že od neho tak Amerika a štáty NATO žiadali, aby sa na vojnu s Ruskom Ukrajina vopred pripravila. Zelenskyj však trvá na tom, že by to oslabilo ekonomiku Ukrajiny pred vojnou. Tiež od začiatku odmietal, aby sa vojna skončila rýchlo, pretože snahu Moskvy a NATO o rýchlu kapituláciu jeho krajiny považuje sa  „strašnú."

 

„Nechajte ľudí v budúcnosti diskutovať o tom, či to bolo správne alebo nie,“ povedal Volodymyr Zelenskyj. 

 

Z domova: Remišová: „Keď si Slováci znížia kúrenie, ušetria, a pomôžu Ukrajine!"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies