Americký prezident Joe Biden podporil prímerie medzi Izraelom a militantmi v Gaze

NETKY.SK • 18 Máj 2021, 09:34 • 2 min
Americký prezident Joe Biden podporil prímerie medzi Izraelom a militantmi v Gaze

Americký prezident Joe Biden vyjadril po ôsmich dňoch násilností medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v Pásme Gazy podporu ich prímeriu.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu sa tak vyjadril v telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorému tiež podľa spravodajského portálu BBC povedal, že USA s Egyptom a ďalšími krajinami pracujú na ukončení bojov.

 

img


Biely dom vo vyhlásení uviedol, že Biden vyzval „Izrael, aby vyvinul všetko úsilie na zabezpečenie ochrany nevinných civilistov“. „Lídri diskutovali o pokroku izraelských vojenských operácií voči Hamasu a ďalším teroristickým skupinám v Gaze,“ priblížilo tiež vyhlásenie.

 

Súvisiaci článok: Po nedeľňajších izraelských útokoch zahynulo viac, ako 40 ľudí. Boje pokračujú aj dnes

Medzičasom Spojené štáty po tretí raz zablokovali úsilie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov o vydanie vyhlásenia vyzývajúceho Izrael, aby ukončil vojenskú ofenzívu a zameral sa na diplomatické úsilie. Bezpečnostná rada bude mať aj v utorok mimoriadne stretnutie venované dianiu v Izraeli a Pásme Gazy.

 

img

Najnovší konflikt medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi v okupovanom východnom Jeruzaleme, už trvá viac ako týždeň a vyžiadal si najmenej 212 mŕtvych v Pásme Gazy a 10 v Izraeli. Izrael tvrdí, že väčšina mŕtvych v Gaze sú militanti a civilné obete sú neúmyselné. Palestínske hnutie Hamas to popiera.

 

img
 

Mohlo by vás zaujímať: Hnutie Hamas je presvedčené o svojej výhre, navrhlo Izraelu prímerie


Izrael pokračoval s ostreľovaním Pásma Gazy aj v pondelok a v utorok po tom, ako palestínski militanti vystrelili rakety na izraelské mestá. Izraelská armáda podľa jej hovorcu zničila ďalších 15 kilometrov tunelov Hamasu v Pásme Gazy. Obeťou bojov sa v pondelok stalo aj jediné testovacie laboratórium na koronavírus v Gaze. Izraelskí lídri sa zaviazali, že budú pokračovať vo svojej kampani a ozbrojené krídlo Hamasu opätovalo, že v reakcii vystrelí ďalšie rakety.

 

img


Násilnosti vyvolali obavy naprieč celým svetom. Svetoví lídri a humanitárne organizácie vyzvali na opatrenia, ktoré by zabránili úmrtiam obyvateľov a chaosu v dôsledku zničenia budov a infraštruktúry. OSN vyjadrila obavy zo škôd na infraštruktúre v Pásme Gazy, kde žijú dva milióny ľudí, a uviedla, že v ostatných dňoch tam zničili, čiastočne alebo úplne, 40 škôl a štyri nemocnice. Organizácia tiež varovala, že v oblasti dochádzajú zásoby palív, čo ohrozuje tamojšie základné služby.

Prečítajte si: Izrael má plné právo sa pred útokmi Hamasu brániť, vyhlásil Štefanec



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies