Ako to vyzerá s kandidátkou do volieb v rámci jednotlivých strán a hnutí?

NETKY.SK • 13 November 2019, 16:25 • 2 min
Ako to vyzerá s kandidátkou do volieb v rámci jednotlivých strán a hnutí?

BRATISLAVA - Parlamentné voľby 2020 sa blížia každým dňom a čochvíľa budú musieť všetky strany, ktoré sa budú uchádzať o zvolenie do parlamentu, odovzdať kandidátku s konkrétnymi menami a v poradí, v akom ich dostanú voliči na hlasovacom lístku.

slovakia

left justify in out

Jednotkou pre SaS je predseda Richard Sulík, dvojkou europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonovaná a tretie miesto patrí odborníkovi na školstvo Branislavovi Gröhlingovi. Viaceré strany kandidátku ešte len predstavia. Koaličný Most-Híd tak podľa slov hovorkyne Kláry Magdeme urobí po republikovej rade strany, ktorá zasadne 23. novembra. 

 

img


Podpredseda Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Martin Beluský uviedol, že kandidátka sa bude skladať zo zástupcov ĽSNS, osobností z národného hnutia a tiež vytvorili priestor pre iné pronárodné strany. "O niektorých miestach bude rozhodovať predsedníctvo strany napríklad podľa kritérií zásluhovosti, niektoré miesta boli pridelené krajským štruktúram, ktoré si tam navrhnú zástupov podľa vlastných predstáv. Lídrom je náš predseda Marian Kotleba," uviedol Beluský.

 

img


Predsedníctvo hnutia Sme rodina v najbližších dňoch schváli definitívne poradie ľudí na kandidátke. "Na našej kandidátke majú miesta tí ľudia, ktorí po celý čas existencie Sme rodina pracovali pre naše hnutie a pomáhali mu. V týchto dňoch už máme pripravených 150 mien zo všetkých krajov Slovenska, ktorými chceme obsadiť všetky pozície kandidátky. Lídrom našej kandidátky bude predseda hnutia Boris Kollár," uviedol tlačový odbor hnutia.

 

img


Hovorca Smeru-SD Ján Mažgút zopakoval, že tvorba kandidátky je plne v kompetencii predsedu strany Roberta Fica. Lídrom bude premiér Peter Pellegrini.

 

img


Na kandidačnej listine hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) do parlamentných volieb 2020 bude Kresťanská únia. Mimoparlamentná strana by mala dostať 15 miest. Predsedníčke Anne Záborskej ponúkol líder OĽaNO Igor Matovič štvrté miesto. Spoločne dokonca ponúkli Kresťanskodemokratickému hnutiu (KDH) polovicu miest na kandidátke. Predseda Alojz Hlina mal byť trojkou kandidátky, ten však od tohto variantu upustil. Matovič už niekoľkokrát povedal, že bude na poslednom 150. mieste kandidátky.

 

img

Lídrom kandidátky koalície Progresívne Slovensko/Spolu bude predseda PS Michal Truban. Strana Spolu ponúkne podľa hovorkyne Silvie Hudáčkovej takých ľudí, ktorí vo svojom živote ukázali odvahu robiť zásadné zmeny a majú vysoký odborný a morálny kredit.

 

"Prihliadli sme aj na osobnú aktivitu, dôležitosť presadzovaných riešení a veľkosť komunity, ktorú tieto osobnosti oslovujú ako aj na regionálne a rodové hľadisko," povedala Hudáčková. Voliči si budú môcť podľa nej vybrať z množstva nových tvárí.

 

img


Politické strany, hnutia a koalície musia podať návrh kandidačnej listiny do parlamentných volieb najneskôr do 1. decembra. Voľby sa budú konať 29. februára 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies