Ako dopadla návšteva Eduarda Hegera na Ukrajine?

NETKY.SK • 28 Máj 2021, 13:07 • 2 min
Ako dopadla návšteva Eduarda Hegera na Ukrajine?

BRATISLAVA/KYJEV - Premiér Eduard Heger počas svojej návštevy Ukrajiny uviedol, že Slovensko chce byť nápomocné pri integrácii krajiny do európskych a severoatlantických štruktúr.

slovakia

left justify in out

Povedal to po stretnutí s ukrajinským premiérom Denisom Šmyhaľom a prezidentom Volodymyrom Zelenským.

 

img

„Sami sme si touto cestou prešli a veľmi radi sa o tieto skúsenosti podelíme,“ povedal Heger. Dodal, že Slovensko chce vyslať veľmi jasný signál, že Ukrajina je pre Slovensko dôležitým susedom, partnerom a priateľom. „Chceli sme aj týmto spôsobom vyjadriť podporu v jej územnej celistvosti a integrite ako nášmu suverénnemu susedovi," vyhlásil.

 

Prečítajte si tiež: Náš premiér dôveruje orgánom činným v trestnom konaní!

 

Dôležitosť Ukrajiny
Súčasne pripomenul, že Ukrajina je dôležitá aj z hľadiska obchodných vzťahov. „Je pre nás dôležité rozvíjať obchodné vzťahy v oblasti energetiky a zlepšovania podnikateľského prostredia,“ uviedol premiér. Podporovať stabilitu Ukrajiny je podľa Hegera v našom záujme, keďže sme blízki susedia. "Potenciál však vidíme i v opätovnom naštartovaní našich ekonomických vzťahov. Preto dnes štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec podpíše dohodu o spolupráci medzi investičnými agentúrami SARIO a jej ukrajinským partnerom," napísal Heger na sociálnej sieti.

 

Podobný článok: Heger telefonoval s prezidentom Ukrajiny. Označili naše vzťahy za jedny z najlepších v regióne

 

Diskusia o pandémii
Slovenská delegácia zložená z premiéra, ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka a ministra obrany Jaroslava Naďa diskutovala s predstaviteľmi Ukrajiny aj o pandémii COVID-19. „Slovensko je krajinou, ktorá presadzuje, aby solidarita smerovala do susedných krajín. Poskytujeme preto aj humanitárnu pomoc,“ doplnil Heger. Premiér v tejto súvislosti jednej z detských nemocníc odovzdá humanitárnu pomoc v hodnote 195-tisíc eur.

 

img

 

Návštevu premiéra Hegera ocenil aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. Podľa neho ide o jasný dôkaz veľmi silného zahraničnopolitického kurzu, ktorý vysiela signál nielen na Ukrajinu a Slovensko, ale aj do Európy. „Je to konzistentný postoj, ktorý máme a vláda Eduarda Hegera ho drží. Ukrajinská suverenita, celistvosť a bezpečnosť je v slovenskom záujme,“ povedal Korčok.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podľa Korčoka musí byť únia aktívnejšia pri riešení konfliktov vo východnom susedstve

 

Naď ocenil, že Ukrajina nakúpila slovenské Boženy

Ministra obrany Jaroslava Naďa teší, že Ukrajina investovala do slovenských odmínovacích komplexov Božena. Tiež ocenil kvalitu spolupráce oboch krajín v oblasti obrany. Povedal to počas dnešnej pracovnej cesty s premiérom Eduardom Hegerom v Kyjeve.

 

img

„Verím, že spolupráca v oblasti obrany bude naďalej pokračovať,“ skonštatoval Naď. Minister obrany dodal, že slovenská delegácia v Kyjeve hovorila aj o pripravovanej vojenskej prehliadke pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny, na ktorej majú byť účastné aj Ozbrojené sily SR. „Konkrétne sa do nej zapoja vrtuľníky Blackhawk a lietadlo Spartan. V auguste nás čaká aj bilaterálne stretnutie ministrov obrany, na ktoré sa veľmi teším,“ uzavrel Naď.

 

Prečítajte si: Nemecký minister zahraničia Heiko Maas víta zmiernenie amerických sankcií voči plynovodu Nord Stream 2
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies