Aké podmienky platia pri návrate zo zahraničia podľa cestovateľského semaforu?

NETKY.SK • 1 Jún 2021, 07:23 • 2 min
Aké podmienky platia pri návrate zo zahraničia podľa cestovateľského semaforu?

BRATISLAVA – Podľa cestovateľského semaforu, ktorý v stredu schválila vláda, sa od pondelka menia karanténne opatrenia pri vstupe na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Ako bolo už viackrát avizované, krajiny sú v rámci cestovateľského semaforu rozdelené do troch kategórii – farieb, podľa ich rizikovosti. V zelenej farbe sú všetky členské krajiny Európskej únie a niektoré ďalšie krajiny s priaznivou epidemiologickou situáciou. 

 

Patria sem krajiny: Andorra, Austrália, Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Čínska ľudová republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Grónsko, Holandsko, Hong Kong, Chorvátsko, Island, Írsko, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macao, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, San Maríno, Singapur, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Taiwan.

 

Červené krajiny sú  štáty mimo EÚ s nepriaznivou či rýchlo sa zhoršujúcou epidemiologickou situáciou, bez prítomnosti nebezpečných variantov pandemického vírusu. 

 

Patria sem krajiny: Albánsko, Arménsko, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Kirgizsko, Libanon, Malajzia, Moldavsko, Mongolsko, Portoriko, Rusko, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan.

 

Do čiernej farby boli zaradené krajiny s výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov a krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými a nekvalitnými dátami. Práve týmto krajinám by sa Slováci mali vyhnúť.

 

Patria sem krajiny: Všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú na zelenom a červenom zozname.

 

img

 

„Semafor sa má aktualizovať raz za dva týždne, v individuálnych prípadoch aj skôr. Cieľom cestovateľského semafora je umožniť osobám relatívne bezpečné cestovanie do zahraničia a súčasne minimalizovať import nových infekcií, prípadne nových mutácií koronavírusu,“ napísal na sociálnej sieti štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus.

 

Podmienky návratu

Ak sa Slováci vracajú zo zelených krajín, platí 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR aj AG testom ihneď po príchode.

 

Výnimku z povinnej izolácie majú zaočkovaní proti ochoreniu Covid-19, osoby, ktoré ochorenie prekonali za posledných 180 dní, a deti do 18 rokov. 

 

Po návrate z červenej krajiny musí každý cestujúci absolvovať 14-dňovú domácu karanténu, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR testom, najskôr však na 8. deň od príchodu na Slovensko. V prípade návratu z čiernej krajiny platí 14-dňová karanténa bez ohľadu na výsledok testu.

 

Zároveň platia pravidlá, ktoré sa vzťahujú na osoby bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prichádzajúAko zdôraznil Klus, pri vstupe na územie Slovenska sú osoby povinné registrovať sa na https://korona.gov.sk/ehranica a byť schopné preukázať sa na požiadanie potvrdením o registrácii pri vstupe, ale aj počas pobytu na území SR. Ak na územie SR osoba vstupuje letecky, musí predtým zároveň vyplniť formulár na https://www.mindop.sk/covid/.

 

„Polícia bude aj naďalej námatkovo vykonávať kontrolu plnenia povinností osôb na hraniciach s Maďarskom, Rakúskom, Českom a Poľskom, ako aj na medzinárodných letiskách,“ napísal Klus.

 

Dodal, že časom by na tomto semafore mohla pribudnúť ešte oranžová farba, ktorá bude teritoriálne označovať obľúbené rezorty v červených krajinách

 

„Napríklad v Turecku by sme chceli určiť oblasti, ktoré budú preočkované a pre turistov bezpečnejšie, než zvyšok krajiny. MZVEZ SR letnú sezónu občanom uľahčí aj tým, že bude na svojich stránkach zverejňovať podmienky vstupu do jednotlivých krajín. Na jednom mieste (hranice.mzv.sk) tak nájdete všetky potrebné informácie,“ sľúbil Klus. 

 

Certifikáty o očkovaní

Klus uviedol, že záujemcovia o očkovací certifikát môžu od pondelka minulého týždňa požiadať o jeho vydanie. „Slovenská diplomacia od začiatku týždňa rokovala o uznávaní slovenských certifikátov o očkovaní a už máme aj prvé výsledky od našich susedov. Poľsko oznámilo, že bude naďalej uznávať slovenské certifikáty, a to isté platí aj v prípade Česka, Maďarska, ale aj nám mimoriadne blízkeho Chorvátska,“ spresnil štátny tajomník.

 

Klus tiež prízvukuje, že na rakúskych hraničných priechodoch bude armáda kontrolovať certifikáty o očkovaní na základe QR kódu. Budú vybavené čítačkami, ktoré vedia preveriť aj slovenské potvrdenia. 

 

„Do Rakúska môžu občania SR vstúpiť len s platným certifikátom o zaočkovaní vakcínami registrovanými Európskou agentúrou pre lieky (EMA) alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), medzi ktoré (nateraz) nepatrí Sputnik V,“ varuje Klus.

 

Zároveň sa od pondelka (31. mája) zmiernia podmienky pre pendlerov. Povinný bude negatívny PCR alebo antigénový test, nie však starší ako sedem dní. Ten bude možné nahradiť dokladom o očkovaní alebo dokladom o prekonaní ochorenia COVID-19

 

Mohlo by vás zaujímať: Konzílium odborníkov schválilo cestovný semafor! Pozrite si, ako rozdelili dovolenkové destinácie

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies