Africká únia vyjadruje znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou v západnom Sudáne

NETKY.SK • 29 Apríl 2024, 18:15 • 2 min
Africká únia vyjadruje znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou v západnom Sudáne

ADDIS ABEBA - Predseda komisie Africkej únie (AÚ) Moussa Faki Mahamat vyjadril v piatok hlboké znepokojenie nad zhoršujúcou sa humanitárnou a bezpečnostnou situáciou v meste El Fasher v štáte Severný Darfúr na západe Sudánu.

slovakia

left justify in out

V tlačovom vyhlásení predseda komisie Faki uviedol, že značné zhlukovanie bojovníkov a zbraní v blízkosti El Fasher predstavuje vážnu hrozbu pre životy, majetok a živobytie miliónov ľudí a komplikuje už aj tak náročný mierový proces.

„Predseda komisie AÚ vyzýva bojujúcich, aby okamžite prestali bojovať, vrátili sa k miestnemu prímeriu v El Fasher, začali s implementáciou dohody o prímerí z Jeddahu z mája 2023 a bezpodmienečne obnovili nové kolo rozhovorov s cieľom dosiahnuť trvalé a úplné zastavenie. nepriateľských akcií,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Šéf komisie AÚ ďalej vyzval všetkých sudánskych aktérov, aby podporili úsilie AÚ o Sudáne, ktorý sa v najbližších dňoch snaží zvolať prípravný proces na všeobecný politický dialóg v Sudáne.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (UNOCHA) v piatok vyjadril znepokojenie nad tým, že manévrovanie opozičných ozbrojených síl v západnom Sudáne zvyšuje napätie, blokuje pomoc tisíckam ľudí a vytvára strašnú situáciu pre civilistov.

El Fasher, hlavné mesto štátu Severný Darfúr v západnom Sudáne, zažíva intenzívne strety medzi sudánskymi ozbrojenými silami (SAF) a polovojenskými jednotkami rýchlej podpory (RSF).

Od vypuknutia konfliktu medzi SAF a RSF 15. apríla 2023 bolo zaznamenaných viac ako 14 700 obetí, pričom počet ľudí vysídlených v Sudáne a mimo neho dosiahol podľa nedávnej správy UNOCHA 8,2 milióna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Mohamed Khidir
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies