Zvyšovanie daní na úkor chudobnejších spotrebiteľov. Spoločnosť JTI upozorňuje na riziká konsolidačných návrhov

NETKY.SK • 12 December 2023, 08:06 • 2 min
Zvyšovanie daní na úkor chudobnejších spotrebiteľov.  Spoločnosť JTI upozorňuje na riziká konsolidačných návrhov

BRATISLAVA - Od 1. februára 2024 by mala narásť spotrebná daň na tabakové výrobky. Krabička cigariet by tak po novom mala byť zaťažená viac ako 40 centmi navyše, u malého balenia tabaku na vlastnoručnú výrobu cigariet sa daň zvýši až o 1,60 €. Manažér spoločnosti JTI Slovak Republic Martin Jaroš vysvetľuje, že vnímajú potrebu ozdravenia verejných financií a tiež sa dlhodobo prihovárajú za postupné a primerané zvyšovanie daní na nikotínové výrobky.

slovakia

left justify in out

„Nie je veľa odvetví, ktoré majú takýto konštruktívny prístup. Ide nám však o  predvídateľnosť, primeranosť a predovšetkým o to, aby rozhodnutia vychádzali z realistického posúdenia možných dôsledkov,“ upozorňuje manažér Martin Jaroš s tým, že tentokrát legislatíva vzniká v časovom strese a bez akejkoľvek diskusie so zástupcami priemyslu. To vyvoláva obavu z niektorých dôsledkov, na ktoré by v prípade riadnej konzultácie určite upozornili.

 

JTI považuje za zvlášť alarmujúce navrhované bezprecedentné zdraženie tabaku na vlastnoručnú výrobu cigariet. Kým pri ostatných kategóriách ako sú cigarety a zahrievané výrobky sa má daňová záťaž navýšiť o vyše 12 percent, u sypaného tabaku to má byť takmer 40 %, teda zhruba o 1,60 € na 30g balíček tabaku. „Tieto výrobky pritom pomáhali udržať v legálnej sfére spotrebiteľov, pre ktorých sa už klasické cigarety stali príliš cenovo náročnými. To opäť navýši motiváciu cenovo najvnímavejších zákazníkov hľadať alternatívu v cezhraničných nákupoch alebo priamo v nelegálnych zdrojoch. Verím, že nie je nikoho záujmom dokorán otvoriť dvere pašerákom,“ upozornil M. Jaroš.

Napríklad v Poľsku je už teraz krabička cigariet o viac ako euro lacnejšia ako na Slovensku, čo len zákonite posilní obľúbenú nákupnú turistiku aj o sortiment tabakových výrobkov. Tento problém sa dnes už jasne ukazuje v českých prihraničných oblastiach. Výrazné zdraženie sypaného tabaku môže spotrebiteľov i nelegálnych dovozcov upozorniť na výhodnejšie ceny aj v Maďarsku, kde je trh s touto kategóriou výrobkov mimoriadne silný.


„Veľkosť čierneho a sivého trhu s tabakovými výrobkami sa už vrátila na predkovidové úrovne. Keď sa rozsiahle zvýšenie daní zavádzalo pred troma rokmi, mali sme zatvorené hranice a obmedzené cestovanie. Tento rok sme však opäť v stave, keď viac ako 6 % všetkých cigariet spotrebovaných na Slovensku nebolo v tejto krajine zdanených a polovica z toho boli falšované výrobky, čo bolo najviac v histórii meraní,“ pripomína M. Jaroš.

 

Hoci príprave týchto zmien nepredchádzala žiadna odborná diskusia a pripomienkové konanie, JTI oceňuje, že Ministerstvo financií SR je ochotné aspoň predĺžiť dopredaj výrobkov s starou kontrolnou známkou o jeden mesiac, čo aspoň trochu pomôže riešiť problémy spojené s hektickou výrobou produktov s novou daňou.

Na riziká spojené s neúmerným zdražením tabaku upozornila poslancov aj Asociácia distribútorov tabakových výrobkov Slovenska a z Bruselu aj organizácia ESTA (European Smoking Tobacco Association). Obe zdôrazňujú výrazný dosah na cenovo najcitlivejšiu populáciu. ESTA zároveň v liste upozorňuje, že takéto experimenty v krajinách ako Írsko, Francúzsko či Veľká Británia viedli len k návalu nelegálneho obchodu, čo sa negatívne odrazilo na príjmoch štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NEUROPEA / JTI, Foto: HNonline / Reuters (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies