Zvolenská: Na účtoch ZP je 130 miliónov eur, ktoré patria pacientom

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 12:09 • 2 min
Zvolenská: Na účtoch ZP je 130 miliónov eur, ktoré patria pacientom

BRATISLAVA - Návrh na zvýšenie platov lekárov nie je opretý o nejaké budúce predpokladané úspory. Na účtoch zdravotných poisťovní (ZP) je totiž v tejto chvíli 130 miliónov eur, ktoré patria pacientom a nie do súkromných vreciek niekoho iného.

slovakia

left justify in out

Vyhlásila to dnes ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) na margo návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý prináša garanciu ďalšej etapy zvyšovania platov lekárov.

"Tam je priestor na to, aby sa zvýšila cena práce zdravotníkov, lebo sú to peniaze patriace pacientom. A čo potrebuje pacient viac, ako nájsť svojho zdravotníka v ambulancii?" pýtala sa. Pripravené zvyšovanie miezd kritizoval v rozprave podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný, podľa ktorého je nereálne a nezodpovedné, keďže peniaze naň nie sú. "Nekryté zvyšovanie sa rovná zadlžovanie nemocníc," povedal. Novotný dodal, že na vyššie platy lekárov budú musieť napokon nájsť peniaze samotné nemocnice, ktoré ale dnes nemajú ani na svoje oddlženie.

Zvolenská opätovne odmietla aj kritiku Alojza Hlinu (nezaradený), ktorý vidí v novele aj zvyšovanie cien súkromných ZP, ktoré chce štát odkúpiť. Ako problematické vníma ustanovenie, ktoré hovorí, že sa zvyšuje strop sumy (zo súčasného 36-násobku na 60-násobok priemernej mzdy), z ktorej sa platia odvody z dividend na zdravotné poistenie, a to aj spätne. "Niekto, kto si bude vyplácať dividendu, musí z nej odviesť zdravotný odvod a ZP si to zahŕňa do predpokladaných budúcich výnosov. Ono sa to dá aj ohodnotiť. Navyše, väčšina podnikateľov je poistených v súkromných ZP. Je to účelovo šitá záležitosť a koordinovaná snaha, ako pripraviť občanov tejto krajiny o peniaze," myslí si Hlina.

Ministerka ho upozornila, že bodaj by bolo navýšenie ceny také jednoduché. "Toto obvinenie je postavené na populistickom, zavádzajúcom prepojení – čím je vyšší príjem poisťovne, tým je vyššia jej cena," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies