Zuzulová skončila v slalome SP vo švédskom Aare siedma

NETKY.SK • 21 December 2012, 07:59 • 2 min
Zuzulová skončila v slalome SP vo švédskom Aare siedma

Zuzulová skončila v slalome SP vo švédskom Aare siedma

slovakia

left justify in out

img

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová dosiahla vo štvrtok už po 39. raz umiestnenie v prvej desiatke pretekov Svetového pohára. Pod umelým osvetlením vo švédskom Aare obsadila v treťom slalome sezóny 7. miesto, získala 36 bodov, celkovo ich má 105 a v priebežnom poradí sa posunula z 8. na 6. priečku. Na rovnako šiestu priečku zo siedmej sa posunula aj v renkingu WCSL (štartová listina SP) a s týmto koeficientom má záruku žrebovania v elitnej sedmičke pred medzisviatočným slalomom v Semmeringu a v podstate i v prípade ponovoročných pretekov v Záhrebe.

Súťaž vyhrala iba 17-ročná Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá slávila svoj prvý triumf kariéry. Predtým ju zdobili len dve tretie miesta. "Teraz bude chvíľu trvať, kým to celé strávim. Je to úžasné! Nečakala som to, ale aj takéto veci sa stávajú," konštatovala pre ORF Shiffrinová, ktorá sa dostala na čelo priebežného hodnotenia disciplíny. 

Za zámorskou kométou na druhom mieste zaostala Švédka Frida Handsdotterová 29 stotín, tretia bola Tina Mazeová (+0,52). Slovinská lyžiarska "superstar" si zvýšila už aj tak suverénny náskok na čele SP. Stanovila aj jeden malý rekord - deviatym sezónnym umiestnením na stupňoch pred Vianocami. 

Velez-Zuzulová so štartovým číslom 7 v 1. kole predviedla plynulú jazdu bez zaváhania, ale aj bez výraznejšieho espritu a patrila jej 11. priečka. Na vedúcu Švédku Fridu Hansdotterovú stratila 1,22 s, druhú pozíciu po prvej časti súťaže si vybojovala Američanka Mikaela Shiffrinová (+0,12 s). V druhej jazde Slovenka išla v bránkach, ktoré vytýčil jej otec Timotej Zuzula a tentoraz ku kvalitnej technike pridala aj na agresivite a celkovo na 7. mieste zaostala za víťazkou 1,54 s.

"Som rád, že Veronika napriek problémom s rukou dosiahla pekný výsledok. Dnes som jej poslednýkrát vo Svetovom pohári postavil trať. Bolo to všetko fantastické, ale o rok už prenechám žezlo Romainovi. Samozrejme, že s trénovaním nekončím, ale chcem, aby trate staval už on, má kariéru pred sebou," vyznal sa pre TASR Zuzula, ktorý vo štvrtok oslavoval 53 rokov. Ako šéf tímu a hlavný tréner teda bude nasmerovávať kurzy tratí už iba na tréningoch, či iných súťažiach. V SP to bude za slovenský tím robiť jeho asistent a servisman, Veronikin manžel Romain Velez.

Slovenská lyžiarka TASR povedala, že je s umiestnením spokojná len čiastočne. Nevyhovárala sa ani na zranenie, teda na nalomenú kostičku v zápästí: "Toto si počas súťaže prakticky neuvedomuje, Nepríjemné je to počas tréningov, ale keď sa postavím na štart, dá sa to. Už som jazdila aj s väčšími bolesťami. V Semmeringu nepôjdem obrovský slalom, iba slalom, potom ma čaká paralelný v Mníchove a slalom v Záhrebe. Až potom sa uvidí, či si dám dáku pauzu." V nabitej zjazdárskej mašinérii nie je čas ani oslavu otcových narodením: "Nič, ja idem spať a zajtra ráno musím byť na kopci na tréningu. Ocino s Romainom si dali pivo..." 

Preteky boli pohromou pre rakúske družstvo - Michaela Kirchgasserová ako najlepšia z nich skončila deviata, Kathrin Zettelová vypadla, podobne Bernadette Schildová, pričom jej slávna sestra Marlies pre zranenie z tréningu vôbec nenastúpila. 
Výsledky slalomu SP v Aare:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:45,36 (54,03-51,33), 2. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,29 (53,88-51,77), 3. Tina Mazeová (Slovin.) +0,52 (54,17-51,71), 4. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) +1,21, 5. Erin Mielzynská (Kan.) +1,35, 6. Nathalie Eklundová (Švéd.) +1,39,

7. Veronika Velez-Zuzulová (SR) +1,54 (55,10-51,80)

, 8. Tanja Poutiainenová (Fín.) +1,76, 9. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +1,83, 10. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,92.

Celkové poradie SP (po 14 súťažiach):

1. Mazeová 919 b., 2. Höflová-Rieschová 532, 3. Kathrin Zettelová (Rak.) 466, 4. Lindsey Vonnová (USA) 414, 5. Anna Fenningerová (Rak.) 350, 6. Viktoria Rebensburg (Nem.) 346, ...

29. VELEZ-ZUZULOVÁ 105.



slalom (3):

1. Shiffrinová 196, 2. Höflová-Rieschová (Nem.) 174, 3. Mazeová 170, 4. Poutiainenová 144, 5. Pietilä-Holmnerová 127,

6. VELEZ-ZUZULOVÁ 105.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies