Zuzana Čaputová povedala, že dôvod požiadavky na vrátenie vakcín Sputnik V bol iný

NETKY.SK • 15 Apríl 2021, 11:05 • 2 min
Zuzana Čaputová povedala, že dôvod požiadavky na vrátenie vakcín Sputnik V bol iný

SLOVENSKO - Dôvod požiadavky na vrátenie vakcín Sputnik V bol iný ako sťažnosť ruskej strany, že o posudzovaní vakcíny rozhodovalo necertifikované laboratórium na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Po preštudovaní zmluvy Zuzana Čaputová v dnešnom vyhlásení povedala, že zmluvu o nákupe vakcíny treba zverejniť. "V pondelok som požiadala ministra zdravotníctva o sprístupnenie zmluvy o dodávkach vakcíny Sputnik V na Slovensko. K tomuto kroku som pristúpila preto, lebo v posledných  dňoch zaznievali vyjadrenia, že Slovenská republika, alebo jej inštitúcie porušili uvedenú zmluvu, čo môže mať vplyv na našu reputáciu, prípadne mať za následok povinnosť vrátiť vakcíny. Po dôkladnom preštudovaní zmluvy môžem nateraz uviesť dve skutočnosti. Podľa môjho názoru ide o zmluvu, ktorá by mala byť príslušným spôsobom zverejnená," povedala prezidentka.

 

img

 

Podľa Zuzany Čaputovej je na rozhodnutí toho, kto túto zmluvu uzavrel, aby k tomu urobil všetky kroky. Okrem zmluvy si vyžiadala aj list zo dňa 6. apríla, ktorý Slovensku zaslalo Rusko, v ktorom požiadala o vrátenie vakcíny."Verejnosť bola informovaná, že dôvodom, pre ktorý ruská strana vyniesla takúto požiadavku, malo byť to, že ŠÚKL dal testovať vakcínu laboratóriu, kroré nemá ONCL certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie, nie je pravdivé, a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť," prezradila Čaputová. 

 

Viac svetla do tejto záležitosti, podľa prezidentky, vnesie zverejnenie zmluvy, o ktorm musí rozhodnúť príslušné ministerstvo. "Očakávam, že kým sa tak stane, verejnosť nebude ďalej znepokojovaná šírením nepravdivých informácií, z koho viny došlo k porušeniu zmluvy o dodávke vakcíny," dodala.

 

Ocenila prístup ministra zdravotníctva a príslub, že veci okolo vakcíny budú prebiehať štandardným spôsobom. "Cieľ vlády zabezpečiť ďalšiu vakcínu považujem za správny, nesmie však byť v rozpore s bezpečnosťou vakcíny,“ dodala prezidentka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies