ZSSK predpokladá v tomto roku stratu viac ako 6 miliónov eur

NETKY.SK • 28 December 2015, 12:23 • 2 min
ZSSK predpokladá v tomto roku stratu viac ako 6 miliónov eur

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) očakáva v tomto roku stratu vo výške 6,1 mil. eur. V porovnaní s minulým rokom by sa tak mala strata firmy znížiť približne o 300 tis. eur. Predbežné výsledky podľa štátneho osobného vlakového dopravcu potvrdzujú, že plán bol postavený reálne.

slovakia

left justify in out

"Hospodárenie počas roka podľa doterajších výsledkov ovplyvňovalo viacero skutočností, zmeny v prúdoch a štruktúre cestujúcich po zavedení bezplatnej prepravy, konkurencia v oblasti komerčnej dopravy InterCity (IC) vlakov," informovala agentúru SITA hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.


Za zaujímavé hovorkyňa ZSSK označila, že tržby z bežného cestovného, teda od platiacich cestujúcich, sa neprepadli. "A rovnako zvýšenie zľavy na týždenníky a mesačníky pre cestovanie do práce vlakom na 50 percent (od 1. februára 2015) malo pozitívny vplyv na hospodárenie. Tržby získané z týchto časových lístkov medziročne stúpli," priblížila hovorkyňa ZSSK. Výsledok hospodárenia ZSSK za rok 2015 bude známy po uzavretí hospodárskeho roka a potvrdení výsledkov nezávislým audítorom. "Tak ako každý rok, sú výsledky zverejňované transparentne vo výročnej správe," dodala Morháčová. ZSSK zaznamenala vlani stratu 6,4 mil. eur.


Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc, má základné imanie 212,44 mil. eur, jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky ministerstva a IC vlaky prevádzkuje do 18. januára 2016 na vlastné náklady bez podpory štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies