Zrušenie práva na interrupciu bude mať dôsledky aj mimo USA

NETKY.SK • 29 Jún 2022, 21:40 • 2 min
Zrušenie práva na interrupciu bude mať dôsledky aj mimo USA

ŽENEVA – Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu varovala, že verdikt Najvyššieho súdu USA, ktorý zrušil právo na interrupciu, môže mať negatívne dôsledky aj mimo územia Spojených štátov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus opísal rozhodnutie amerického najvyššieho súdu ako „krok späť“ do minulosti, ktorý doženie ženy k tomu, aby sa obracali na ľudí, ktorí nevedia interrupcie vykonávať bezpečne. To podľa neho bude viesť k väčšiemu počtu zdravotných komplikácií a úmrtí, a to najmä u žien z najchudobnejších a najviac marginalizovaných spoločenských skupín.

 

 

Americké štáty vedené konzervatívcami nadviazali na zrušenie práva na interrupcie okamžite – až osem z nich zakázalo umelé prerušenie tehotenstva. Jedinou výnimkou, kedy keď bude žena môcť interrupciu podstúpiť, je ohrozenie jej zdravia. Očakáva sa, že v priebehu budúceho týždňa začne zákaz interrupcií platiť aj v ďalších štátoch USA.

 

K téme: Najvyšší súd USA ukončil ústavné právo na interrupciu

 

„Dúfali sme, že Spojené štáty budú v riešení tejto otázky (globálnym) lídrom,“ uviedol Ghebreyesus, podľa ktorého môže takýto krok zo strany takej vplyvnej krajiny, ako sú USA, posunúť celú problematiku vo svete o „mnoho rokov dozadu“.

 

 

„Všetky ženy by mali mať právo rozhodovať o svojom vlastnom tele a zdraví, a bodka,“ vyhlásil šéf WHO. Dodal, že právo na umelé prerušenie tehotenstva neznamená len právo voľby, keďže bezpečná interrupcia predstavuje súčasť zdravotnej starostlivosti.

 

Možno vás zaujme: Instagram a Facebook odstraňujú príspevky ponúkajúce interrupčné tabletky



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona