Zrušením nevýhodných zmlúv a predražených nákupov ušetríme milióny eur

NETKY.SK • 29 November 2010, 13:16 • 2 min
Zrušením nevýhodných zmlúv a predražených nákupov ušetríme milióny eur

Zrušením nevýhodných zmlúv a predražených nákupov ušetríme milióny eur

slovakia

left justify in out

Rušením nevýhodných zmlúv, znížením počtu zamestnancov a obmedzením predražených nákupov plánuje rezort financií ušetriť milióny eur. "Kam siahneme, narážame na ministerstve na plytvanie a nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami. Páni Ján Počiatek a Peter Kažimír (obaja Smer-SD) tu pôsobili, ako keď dvoch capov pustíte do záhrady," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
Príkladom sú podľa neho napríklad vysoké náklady bývalého vedenia na informačné systémy, kde neraz dochádzalo k duplicite úloh alebo k niekoľkonásobne vyšším cenám oproti trhovým. Úspora v tejto oblasti by mala podľa ministra dosiahnuť 12,05 milióna eur.
Bývalé vedenie rezortu podľa Mikloša neúmerne plytvalo aj pri oprave automobilov, rekonštrukciách miestností na ministerstve alebo predražených nákupoch vybavenia. "Pri automobile značky VW Passat je bežná trhová cena za hodinu opravy 23 eur. Bývalý rezort za hodinu platil 63 eur. Tlačová miestnosť na ministerstve bola zrekonštruovaná za sumu rodinného domu a stála 202.699 eur," priblížil. Ako dodal, internetový portál ministerstva fininfo.sk bol "predražený šialeným spôsobom" a stál 166.600 eur. Podľa odborníkov by práca na takejto stránke mohla za bežných okolností dosiahnuť maximálne 3000 eur.
Podľa Mikloša svedčí takýto postup vo viacerých prípadoch o klientelizme. "Podávame trestné oznámenia všade, kde je to možné. A zároveň navrhujeme aj úpravu zákonov, ktorá bude trestať za takéto rozkrádanie," avizoval.
Ako dodal, ministerstvo bude aj tento rok napriek úsporným opatreniam vyplácať svojim zamestnancom odmeny. "Nevidím dôvod, prečo by nemali byť vyplácané, keď sa tu plnia všetky úlohy. Tieto odmeny budú vyplácané v súvislosti s tým, že zamestnanci na ministerstve vykonávajú aj práce nad rámec pracovných povinností a došlo k zásadným úsporám aj v počte zamestnancov. Ja si odmeny nechystám ani nedostanem," uzavrel. Priemerná odmena by mala predstavovať 1050 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies