Zranená pakistanská školáčka sa bude liečiť v Birminghame

NETKY.SK • 15 Október 2012, 14:30 • 2 min
Zranená pakistanská školáčka sa bude liečiť v Birminghame

Zranená pakistanská školáčka sa bude liečiť v Birminghame - Zaujímavosti Školáčka sa stala symbolom odporu proti snahe pakistanskej odnože hnutia Taliban znemožniť dievčatám prístup k vzdelaniu. Zranená pakistanská školáčka, ktorá sa preslávila odvahou po

slovakia

left justify in out

img

Školáčka sa stala symbolom odporu proti snahe pakistanskej odnože hnutia Taliban znemožniť dievčatám prístup k vzdelaniu.

Zranená pakistanská školáčka, ktorá sa preslávila odvahou povzbudzovať dievčatá k vzdelávaniu, bude hospitalizovaná v nemocnici v Birminghame.

Na špecializovanom traumatologickom oddelení Nemocnice kráľovnej Alžbety sa Malala Jusafzajová podrobí liečbe strelných zranení, ktoré utrpela minulý týždeň pri útoku fundamentalistického hnutia Taliban. Nemocnica kráľovnej Alžbety je špecializovaným zariadením, kam z oblastí vojnových konfliktov prevážajú vojakov so strelnými zraneniami. 

Ako informovala hovorkyňa britskej vlády, Británia minulý týždeň po útoku na Malalu ponúkla Pakistanu pomoc. Pakistanská vláda ponuku prijala, ale uhradí prevoz, liečenie, ubytovanie i ďalšie náklady Malaly a jej sprievodu.

Na otázku, či Malala počas pobytu v nemocnici bude mať ochranku, hovorkyňa odmietla konkrétne odpovedať, ale uviedla, že jej bezpečnosť bude zohľadnená.

Malala sa hneď po útoku podrobila operácii strelného zranenia hlavy a chrbta, ale ešte stále je napojená na dýchací prístroj. Potrebuje ešte operáciu kostí lebky, dlhú rekonvalescenciu a v súvislosti s útokom aj odbornú psychologickú pomoc.

Ošetrujúci lekári v Pakistane označili Malalin stav za vážny, ale k prognóze uzdravenia sa po operácii hlavy vyjadrovali optimisticky. Cez víkend jej znížili dávku sedatív a konštatovali, že môže hýbať končatinami.

Malala sa stala dôležitým symbolom odporu proti snahe pakistanskej odnože hnutia Taliban znemožniť dievčatám prístup k vzdelaniu.

Pakistanci zorganizovali niekoľko demonštrácii a sviečkových pochodov, ale vládni predstavitelia sa snažili vyhnúť tomu, aby zo zodpovednosti za útok verejne obvinili Taliban. Kritici to označujú za nedostatok odhodlania bojovať s extrémistami.

Odporcovia pakistanskej vlády a armády tvrdia, že postrelenie dievčaťa je ďalším dôkazom, že štát nedokáže účinne potláčať militantov.

William Hague: Pakistanka Malala je inšpiráciou pre všetkých mladých ľudí

Malala Jusafzajová je príkladom hodným nasledovania pre všetkých mladých ľudí na svete, uviedol dnes na stretnutí šéfov diplomacie EÚ v Luxembursku britský minister zahraničných vecí William Hague.

Hague spresnil, že v Británii bude mať Malala prístup k vysoko špecializovanej lekárskej starostlivosti a dodal, že jej osobná odvaha by mala byť inšpiráciou pre všetkých mladých ľudí.

"Ona je inšpirujúcim príkladom pre všetkých mladých ľudí. Išlo o zbabelý útok na ňu a jej spolužiačky, ktorý bol trestom pre jej kampaň za prístup dievčat k lepšiemu vzdelaniu," uviedol Hague v Luxemburgu. 

Podľa slov šéfa britskej diplomacie Spojené kráľovstvo bude stáť verne pri občanoch Pakistanu, ktorí bojujú proti terorizmu a bude podporovať snahy smerujúce k tomu, aby všetci mladí ľudia mali rovnaký prístup k vzdelaniu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies