Hovorili Rusi pravdu? Z tejto veci obviňuje Ukrajinu medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv!

NETKY.SK • 5 August 2022, 06:54 • 2 min
Hovorili Rusi pravdu? Z tejto veci obviňuje Ukrajinu medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv!

KYJEV - Celosvetová organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International zverejnila znepokojujúcu správu.

slovakia

left justify in out

Ukrajinská armáda porušuje medzinárodné právo a ohrozuje civilistov tým, že si vytvára základne a manipuluje so zbraňami v obývaných oblastiach. Vo štvrtok na to upozornila ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

 

Generálna tajomníčka AI Agnes Callamardová konštatovala, že brániť svoju krajinu nezbavuje ukrajinskú armádu povinnosti dodržiavať medzinárodné humanitárne právo. Zdôraznila, že jej taktiku neospravedlňujú ani nevyberané útoky ruských síl.


Prečítajte si aj: Viktor Orbán: Svet potrebuje Ameriku so silným vodcom

 

img


Obytné štvrte, kde si ukrajinskí vojaci urobili základne, sú podľa správy AI vzdialené niekoľko kilometrov od frontových línií, pričom existovali aj alternatívne riešenia, ktoré by neohrozovali civilistov. Vojaci navyše nevyzvali obyvateľov na evakuáciu napriek tomu, že začali útočiť na ruské sily, ktoré paľbu opätovali.

Odborníci z AI boli svedkami toho, že ukrajinskí vojaci si “de facto“ základne vytvorili aj v piatich nemocniciach a 22 školách, ktoré boli síce zatvorené, no nachádzali sa v obývaných oblastiach. AI zverejnila aj zoznam lokalít, v ktorých ukrajinské armáda vystavila civilné obyvateľstvo nebezpečenstvu. Ide o 19 miest a obcí v Charkovskej a Mykolajivskej oblasti a na Donbase.

 

Z domova: Milan Vetrák: Igor Matovič je najlepším ministrom. Čo odkázal prezidentke?

 

img


Amnesty International je najväčšia ľudskoprávna mimovládna organizácia na svete – celosvetové hnutie viac ako 10 miliónov ľudí z viac než 150 krajín a území sveta usilujúcich o dodržiavanie ľudských práv na celom svete. Základ jej mandátu tvorí Všeobecná deklarácia ľudských práv. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Zelenskyj: Je neprípustné, aby štáty Európskej únie chceli naďalej odoberať plyn z Moskvy!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies