Zotavovanie americkej ekonomiky je stále slabé a pomalé

NETKY.SK • 8 September 2011, 18:54 • 2 min
Zotavovanie americkej ekonomiky je stále slabé a pomalé

Zotavovanie americkej ekonomiky je stále slabé a pomalé

slovakia

left justify in out

Zotavovanie americkej ekonomiky stále nenabralo tempo a je slabé a pomalé. V niektorých regiónoch dokonca ešte viac zaostalo. Dôvodom sú výkyvy na akciových trhoch a tiež nedostatočná aktivita priemyselného sektora.
      "Ekonomická aktivita aj naďalej rastie len miernym tempom, pričom niektoré okresy dokonca zaznamenali jej oslabenie," konštatuje Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní úlohu americkej centrálnej banky v správe o stave ekonomiky, tzv. Béžovej knihe.
      Podľa Fedu okolo vývoja hospodárstva panuje čoraz väčšia neistota. Tempo jeho rastu bolo mierne až zanedbateľné v piatich z celkového počtu 12 menových dištriktov v USA. A aktivitu zvyšných siedmich označil Fed ako "veľmi utlmenú" alebo "spomalenú".
      Na miernom raste hospodárstva sa pritom podieľali najmä spotrebiteľské výdavky. Centrálna banka upozorňuje, že hlavným dôvodom ich zvýšenia bol lepší predaj áut, ktorý je však nestály, zatiaľ čo odbyt iných produktov stagnoval alebo dokonca klesol.
      Nálada podnikateľov aj spotrebiteľov v USA sa minulý mesiac výrazne zhoršila po tom, ako agentúra Standard & Poor's prvýkrát v histórii znížila Spojeným štátom ich najvyšší rating. Analytici v reakcii na túto správu upozornili, že riziko návratu recesie tak stúplo.
      Miera nezamestnanosti v USA sa stále drží nad hranicou 9 % a podľa najnovších štatistík v krajine vôbec nepribúdajú nové pracovné miesta. Prezident Barack Obama má dnes v noci predniesť kľúčový prejav, v ktorom predstaví svoje plány na oživenie trhu práce.
Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies