Zosnulý severokórejský vodca Kim Čong-il unikol dvom atentátom aj pokusom o puč

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 13:52 • 2 min
Zosnulý severokórejský vodca Kim Čong-il unikol dvom atentátom aj pokusom o puč

KÓREA - Zosnulý severokórejský vodca Kim Čong-il unikol viacerým pokusom o atentát ako aj pokusom o puč zo strany armády.

slovakia

left justify in out

Britskému denníku The Telegraph to povedal príslušník severokórejskej tajnej služby, ktorý utiekol do Južnej Kórey. Muž, ktorého identifikovali len ako Pán K, tvrdí, že on sám vie o dvoch pokusoch o vraždu Kima. V prvom prípade išlo o osamelého strelca, ktorý chcel severokórejského lídra zastreliť automatickou zbraňou. Plán však bezpečnostné sily odhalili a muža zadržali. V druhom prípade atentátnik vrazil nákladným autom naloženým výbušninami do vládnej kolóny, netrafil však Kimovo auto.

 

Pán K hovoril aj o dvoch pokusoch o prevrat. Išlo o armádnych dôstojníkov, ktorí vyštudovali Frunzeho vojenskú akadémiu v ruskej Moskve. Dôstojníci mali údajne vyprovokovať ruskú inváziu do KĽDR tým, že by na ruskom konzuláte odpálili bombu. V druhom prípade mala jednotka armády na severovýchode KĽDR plánovať raketový útok na hlavné mesto Pchjongjang. Oba plány boli vopred odhalené. Tvrdenia Pána K sa nedajú nezávisle overiť, no svedectvá od iných zdrojov ich pravdivosť potvrdzujú.

 

Aj niektoré historické skutočnosti ukazujú, že k pokusom o puč skutočne došlo. V roku 1994 zahraniční pozorovatelia informovali, že v KĽDR zadržali skupinu dôstojníkov, ktorí predtým študovali v Rusku. V roku 1997 poslala Kimova vláda jednotky na veliteľstvo na severovýchod krajiny. Pozorovatelia následne hlásili prestrelku a zatýkanie. 

 

Spomínané pokusy viedli k veľkej opatrnosti a ostražitosti režimu, ktorý svojich predstaviteľov bežne sledoval. Môžu vysvetľovať aj opatrnosť samotného Kima, ktorý cestoval výlučne obrneným vlakom. Tajné služby lídrovi krajiny každý týždeň posielali správy o sledovaní politických a vojenských predstaviteľov. Kim vládol v KĽDR od roku 1994 až do svojej smrti v decembri 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies