Zomrela srbská letuška, ktorá ako jediná prežila pád lietadla v Československu

NETKY.SK • 25 December 2016, 10:57 • 2 min
Zomrela srbská letuška, ktorá ako jediná prežila pád lietadla v Československu

BELEHRAD - Vo veku 66 rokov zomrela srbská letuška Vesna Vulovičová, ktorá v roku 1972 prežila ako jediná pád juhoslovanského lietadla, ktoré sa zrútilo z výšky 10 050 metrov nad zemou a dopadlo na územie vtedajšieho Československa.

slovakia

left justify in out

Bývalú letušku objavili mŕtvu priatelia, ktorí ju prišli navštíviť do jej bytu v Belehrade, uviedla včera srbská štátna televízia. Príčina jej úmrtia doposiaľ známa nie je.

Vulovičová mala v čase havárie len 23 rokov. Na palube juhoslovanského dopravného lietadla typu DC-9 sa v osudný deň 26. januára 1972 spolu s ňou viezlo ďalších 27 ľudí - z toho 23 cestujúcich a šesťčlenná posádka.

Išlo o pravidelnú linku zo Štokholmu cez Kodaň do Záhrebu a Belehradu. Vo výške 10 050 metrov nad zemou však strojom otriasol výbuch, odtrhla sa kabína lietadla a následne rozlomil jeho trup.

Letuška mala šťastie, pretože v momente výbuchu bola vzadu v kuchynke, ktorej dvere sa zabuchli a tak nevypadla. Vulovičovú sanitka previezla do nemocnice v neďalekej Českej Kamenici a neskôr helikoptéra do Prahy.

Vulovičová je kvôli havárii držiteľkou svetového rekordu zapísaného v Guinessovej knihe za voľný pád z najvyššej výšky. Ani po tragédii sa pritom nevzdala práce v leteckej spoločnosti a pokračovala v radoch pozemného personálu, neskôr sa stala novinárkou. Do dôchodku odišla v roku 1992.

Tragédiu juhoslovanského lietadla dodnes zastiera rúško tajomstva. Medzi najčastejšie teórie patrí verzia, že bombu na palubu lietadla uložil ustašovský extrémista, alebo ho omylom zostrelila bývalá československá protiletecká obrana.

Podľa oficiálnej verzie však v prednej časti stroja vybuchla časovaná nálož, ktorú tam uložil neznámy páchateľ. Podľa vyšetrovacej verzie malo ísť o chorvátskeho ustašovského extrémistu, ktorého sa však nikdy nepodarilo nájsť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies