Zomrela renomovaná poetka Sarah Kirschová

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 18:34 • 2 min
Zomrela renomovaná poetka Sarah Kirschová

HAMBURG - Jedna z najvýznamnejších predstaviteliek súčasnej nemeckej lyriky Sarah Kirschová zomrela po krátkej, ťažkej chorobe vo veku 78 rokov. Poetka bojovala za demokraciu a ľudské práva napríklad aj pamätným vystúpením proti niekdajšiemu postupu východonemeckých orgánov, ktoré zbavili občianstva pesničkára Wolfa Biermanna.

slovakia

left justify in out

Skonala ešte 5. mája v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko. S odvolaním sa na vydavateľské zdroje z Mníchova o to dnes informovala tlačová agentúra DPA.
Kirschovej verše neboli nikdy naivnou lyrikou, popisovali stav duše a boli nabité rôznymi politickými narážkami. Poeticky suchý štýl a mimoriadna originalita tvorby vyniesli literátke v roku 1996 prestížnu Cenu Georga Büchnera.
Poetka, ktorá pod tlakom úradov presídlila v roku 1977 z bývalého východného Berlína do jeho západnej časti a začiatkom 80. rokov minulého storočia sa presťahovala do Šlezvicka-Holštajnska, tam v ústraní strávila zvyšok života.
Autorka, ktorá sa narodila ako Ingrid Hella Irmelinde Bernsteinová, prijala krstné meno Sarah v roku 1960 na protest proti vyhladzovaniu židov nacistami v roku. Priezvisko získala sobášom s lyrikom Rainerom Kirschom, s ktorým sa po ôsmich rokoch rozviedla.
Ako uviedol lyrik Uwe Kolbe vo vysielaní rozhlasovej stanice Deutschlandradio Kultur, zosnulá bola "veľkým hlasom poézie. Tento hlas teraz nezamĺkol, iba sa bude čítať iným spôsobom".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies