Prečo sa Gibraltár stane raritou v rámci schengenského priestoru?

NETKY.SK • 1 Január 2021, 15:19 • 2 min
Prečo sa Gibraltár stane raritou v rámci schengenského priestoru?

MADRID - Niekoľko hodín pred úplným odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie, ktorý nastal úderom silvestrovskej polnoci, dosiahli britskí predstavitelia veľmi významnú dohodu so španielskou stranou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Potvrdila to aj ministerka zahraničia 

Obsahom zmluvy bola hranica medzi Gibraltárom, ktorý patrí pod správu Veľkej Británie, a Španielskom. Ako uviedla španielska ministerka zahraničných vecí Arancha Gonzálezová Layová, hranica zostane otvorená a ľudia z maličkého britského územia na južnom cípe Španielska "si môžu vydýchnuť".

 

img

 

Čaká sa na schválenie od EÚ 
Gibraltár tak bude naďalej podliehať pravidlám, ktoré sa uplatňujú v európskom schengenskom priestore. Gonzálezová Layová poznamenala, že kompromisnú dohodu medzi Španielskom a Veľkou Britániou teraz postúpia do Bruselu, aby mohla Európska komisia spečatiť medzinárodnú zmluvu s Londýnom. Jej podpísanie sa očakáva do šiestich mesiacov.

 

img

 

Zatiaľ len pre ľudí 

Predseda gibraltárskej vlády Fabian Picardo však upozornil, že pri vypracovávaní zmluvy bude ešte treba vyriešiť viacero otázok vrátane dovozných ciel. "Bude to zložité. Máme dohodu o voľnom pohybe ľudí, nie však o tovare," vyhlásil.

 

img

 

História južného cípu Európy 

Gibraltár nebol súčasťou "pobrexitovej" obchodnej dohody medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom, ktorú oznámili 24. decembra. Toto územie Španieli postúpili Britom po prehratej vojne v roku 1713. V referende o brexite v roku 2016 podporilo zotrvanie Veľkej Británie v EÚ až 96 % gibraltárskych voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies