Zomrela jedna z posledných pilotiek britského Kráľovského letectva Mary Ellisová

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 13:43 • 2 min
Zomrela jedna z posledných pilotiek britského Kráľovského letectva Mary Ellisová

LONDÝN - Vo veku 101 zomrela na ostrove Wight jedna z posledných pilotiek britského Kráľovského letectva (RAF) z čias druhej svetovej Mary Ellisová. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke BBC.

slovakia

left justify in out

Mary Ellisová (rodená Wilkinsová) bola členkou Leteckej dopravnej pomocnej služby (ATA) a jej úlohou bolo dopravovať nové stíhacie a bombardovacie lietadlá z výroby na frontovú líniu, pričom od roku 1941, keď k ATA nastúpila, do konca vojny v roku 1945 pilotovala podľa vlastných slov "približne 1000 lietadiel" vrátane legendárnych stíhačiek typu Spitfire.

 

 

V roku 1950 sa Ellisová presťahovala na ostrov Wight. Tam sa ujala funkcie riaditeľky aerodrómu Sandown, kde spolu s manželom Donom, za ktorého sa vydala v roku 1961, žila v dome priamo pri miestnej vzletovej a pristávacej dráhe, kde aj zomrela. Don Ellis, ktorý bol tiež pilotom, zomrel v roku 2009.

 

Vlani počas oslavy svojich 100. narodenín, ktorá sa konala na letisku v Sandowne, Ellisová povedala, že jej najobľúbenejším lietadlom, ktoré pilotovala, bol Spitfire.

"To lietadlo zbožňujem... Podľa mňa je to symbol slobody," povedala Ellisová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies