ROZHOVOR Slovenský ABBA revival ABBORN dostal zelenú od originálnej ABBY!

NETKY.SK • 27 August 2022, 18:00 • 2 min
ROZHOVOR Slovenský ABBA revival ABBORN dostal zelenú od originálnej ABBY!

Skupina pôsobí na scéne už takmer 20 rokov a zdieľa právnu ochranu originálnej produkcie. Počas vyše 5 000 koncertov v rámci Európy videlo ich šou cez 1 000 000 divákov.

slovakia

left justify in out

 

Pesničky skupiny ABBA sú a ostanú nesmrteľné, ako prišlo k vzniku vášho zoskupenia?

 

Kapela vznikla v roku 1999; najprv pôsobila ako kvarteto, neskôr sme sa ju rozhodli rozšíriť o výborných sprievodných hudobníkov, konkrétne o  basovú gitaru a bicie, a hrať úplne naživo, čo je aj našou najväčšou devízou.

 

img

 

Konkurencia medzi kapelami ABBA revival je veľká, koľko evidujete podobných kapiel?

 

To je veľmi ťažká otázka, nakoľko vo svetovom meradle ich je obrovské množstvo, či už ako duetá, kvartetá, ale aj veľké hudobné zoskupenia. Áno, uznávame, konkurencia je veľká, ale iba zopár kapiel sa môže pochváliť produkciou úplne naživo bez akýchkoľvek pomocných hudobných podkladov.

 

Čím je výnimočná vaša, že sa držíte na vrchole viac ako 20 rokov?

 

Počas viac ako 20-ročného pôsobenia v ABBA tribute biznise sme sa prepracovali medzi európsku elitu vďaka už spomínanému hraniu úplne naživo. Ale aj  hudobným talentom našich inštrumentalistov, výkonov protagonistiek, autentickými kostýmami a pódiovým prejavom, choreografiou a v neposlednom rade aranžmánom vokálov a hudobného doprovodu, ktoré naštudoval a pripravil náš klavirista v úlohe Bennyho – Dony Dokupel. Spojenie všetkých týchto detailov doviedlo kapelu k významnému úspechu, nakoľko sme boli oficiálne schválení právnym oddelením originálnej produkcie ABBA Polar Music AB Sweden a osobne sme sa stretli s originálnym členom skupiny ABBA – Bennym Anderssonom v Štokholme pred jeho nahrávacím štúdiom.

 

 

 

 

 

Spomínate si na prvý koncert a aké ste mali pocity?

 

Veľmi dobre, bol to koncert v Španielsku,  v divadle v meste Gandía, kde sme pred koncertom boli dosť nervózni, ale samotný koncert a odozva publika boli nad naše očakávania.

 

Vystúpenie, na ktoré nikdy nezabudnete?

 

Jeden z veľkolepých retro festivalov, ktorý sa konal v Estónsku, kde sme zdieľali jedno pódium s takými zvučnými menami ako Boney M, DJ Bobo, Jason Donovan, Ace of Base, Thomas Anders z Modern Talking. Bol to pre nás veľký úspech a veľká česť, že sme mohli vystúpiť ako jediný ABBA tribute medzi originál hviezdami. Tento festival bol na vysokej profesionálnej úrovni a s niektorými sme mali možnosť sa ešte raz vidieť na spoločných pódiách, ale iba ako spoluúčinkujúci, nevznikli žiadne kamarátske vzťahy. Druhým bude víťazstvo vo francúzskej TV show ako najlepší ABBA tribute, ktorý v TV sledovalo viac ako 70 miliónov divákov.

 

img

 

Kto vám pripravuje kostýmy, šijete ich podľa fotografií pôvodnej ABBY?

 

O kostýmy sa stará naša tmavovlasá speváčka Helena spoločne s jej mamkou, ktorá je vynikajúca krajčírka. Samozrejme, šili sme ich podľa originálnych predlôh, dokonca sme ručne maľovali na látku.

 

img

 

Máte pieseň z repertoáru Abby, ktorú spievate mimoriadne radi, prípadne, ktorú príliš nie?

 

Priamej odpovedi sa asi trošku vyhneme. (Smiech). Poznáme všetky skladby od  skupiny ABBA, dokonca aj tie, ktoré oficiálne nevydali. Nie je to o tom, ktorú radi hráme alebo nie, ale o tom, ktoré piesne si samotné publikum žiada. My sme tu pre nich, aby sme v nich prebudili spomienky na nesmrteľné hity a vytvorili ilúziu živého koncertu skupiny ABBA.

 

Kde všade sa ešte chystáte do konca roka?

 

Pred nami sú koncertné turné v Španielsku, Francúzsku, Poľsku, Portugalsku, Švédsku, Belgicku, v rakúskom v Kittsee blízko slovenských hraníc 17. 9. 2022, takže radi uvítame aj slovenské publikum. Teší nás aj to, že nás čakajú koncerty na Slovensku napríklad 3. 9. v Žiline a 12. 11. 2022 v Bratislave.  

 

Pozvánka na koncerty

 

 

Milujú slovenskí diváci vašu kapelu?

 

Ťažko povedať, nakoľko naša kapela má angažmány hlavne v zahraničí, ale veľmi nás poteší, ak príde ponuka aj zo Slovenka. Naše publikum je proste „naše" publikum.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Chcete spoznať susedov Petra Cmorika? Pozrite si jeho videoklip Pripíjam!

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies