Letný filmový festival 4 živly nás čaká už o mesiac, jeho témou bude SVETLO

NETKY.SK • 14 Júl 2023, 10:00 • 2 min
Letný filmový festival 4 živly nás čaká už o mesiac, jeho témou bude SVETLO

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Už 25. ročník čaká Letný filmový festival 4 živly, ktorý sa každoročne v prvej polovici augusta koná v Banskej Štiavnici. Obľúbeným sa stal nielen vďaka unikátnemu prostrediu baníckeho mestečka, ktoré zapĺňa filmovými projekciami a sprievodnými podujatiami, ale aj tematicky zostavovaným programom. Okrúhle výročie sa organizátorský tím rozhodol osláviť témou SVETLO v dňoch 9. – 13. augusta 2023.

slovakia

left justify in out

„Výber témy odráža aj našu chuť oslavovať, predstavujeme si, že svetlom, ktorému sme tento rok zasvätili program, žiaria sviečky na našej narodeninovej torte,“ hovorí Peter Gašparík, jeden z organizátorov podujatia. Dodáva však, že tému – ako každoročne – rozoberú 4 živly z viacerých strán. „Svetlo vnímame ako prejav pozitívna – tešíme sa zo slnečných dní, z osvietených myšlienok, upierame zraky aj nádeje k svetlej budúcnosti... Ale príliš veľa slnka prináša krajine zničujúce suchá, osvietené myšlienky príležitostne ústia v tmárske činy a budúcnosť je dnes hádam ešte neistejšia než kedykoľvek doteraz. Ani na takýto rozmer témy nechceme rezignovať.“ 

Filmy v programe 4 živlov každoročne spája téma, no líšia sa žánrami, metrážami, rokmi i krajinami produkcie. Aj tento rok sa tak vedľa seba postavia kultové snímky ako V žiare noci (r. Norman Jewison, USA, 1967), Od súmraku do úsvitu (r. Robert Rodriguez, USA, 1996) či Zbohom, Dragon Inn (r. Ming-liang Tsai, Tchaj-wan, 2003) s filmami, ktoré len nedávno rezonovali v kinodistribúcii či na filmových festivaloch. Medzi tie patrí napríklad hororový Maják (r. Robert Eggers, USA / Kanada, 2019) alebo Diera (r. Michelangelo Frammartino, Taliansko / Francúzsko / Nemecko, 2021). Slovenská kinematografia bude zastúpená napríklad dokumentárnou snímkou Čiary (r. Barbora Sliepková, Slovensko, 2021) alebo blokom krátkometrážnych filmov z archívu Slovenského filmového ústavu.  

Okrem filmového programu sa publikum festivalu môže tešiť aj na sprievodné podujatia – tematickú prednášku, diskusiu alebo nočnú prechádzku Banskou Štiavnicou. Chýbať nebudú koncerty či večerné párty, ale ani program pre deti a ich rodičov, ktorý bude zahŕňať tvorivú dielňu a filmové premietania.

Ďalšie informácie o celkovom programe 25. ročníka Letného filmového festivalu 4 živly budú postupne pribúdať na webstránke podujatia (www.4zivly.sk), kde v súčasnosti prebieha predpredaj tzv. cinepassov, teda festivalových akreditácií. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Peter Gašparík, Foto: Daniel Dluhý
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies