Zomrela bývalá labouristická ministerka kultúry Tessa Jowellová

NETKY.SK • 13 Máj 2018, 11:39 • 2 min
Zomrela bývalá labouristická ministerka kultúry Tessa Jowellová

LONDÝN - Vo veku 70 rokov zomrela britská labouristická politička a bývalá ministerka kultúry Tessa Jowellová.

slovakia

left justify in out

Správu zverejnila v nedeľu Jowellovej rodina s tým, že zomrela v sobotu večer pokojne vo svojom dome neďaleko mesta Shipston-on-Stour v grófstve Warwickshire.

 

Jowellovej diagnostikovali vlani nádor na mozgu. Svoje kreslo v Snemovni lordov využila na kampaň za lepší prístup chorých k experimentálnej liečbe. Jej nezabudnuteľný prejav na túto tému dojal v januári k slzám prítomných kolegov, uviedla spravodajská stanica BBC.

 

"Okrem chemoterapie a rádioterapie sa lekári v posledných mesiacoch pokúsili o inovatívne nové liečebné postupy, ktoré Tessa rada prijala, ale bohužiaľ nádor pokročil veľmi rýchlo," uviedla rodina.

 

Jowellová z pozície ministerky podľa BBC významne pôsobila pri zabezpečovaní olympijských hier v Londýne v roku 2012.

 

Medzi politikmi, ktorí vyjadrili sústrasť pozostalým a česť jej pamiatke, bol aj bývalý britský premiér Tony Blair. Jowellová mala podľa jeho slov "vášeň, odhodlanie a jednoduchú ľudskú slušnosť vo väčšej miere než ktokoľvek, koho som kedy poznal".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies