Zomrela Augusta Chiwyová, zabudnutá hrdinka bitky o Ardeny

NETKY.SK • 26 August 2015, 14:25 • 2 min
Zomrela Augusta Chiwyová, zabudnutá hrdinka bitky o Ardeny

BRUSEL - Vo veku 94 rokov zomrela v nedeľu Augusta Chiwyová, belgická zdravotníčka, ktorá počas druhej svetovej vojny pomohla zachrániť stovky amerických vojakov ranených v bitke o Ardeny. Informovala o tom dnes agentúra AP na základe aktuálneho oznámenia rodiny nebohej.

slovakia

left justify in out

Pochovajú ju túto sobotu v meste Bastogne na juhovýchode Belgicka. Pohrebu bude predchádzať civilný a vojenský rozlúčkový obrad. Bitka pri Ardenách sa odohrala už ku koncu druhej svetovej vojny a bola posledným pokusom nacistického Nemecka zvrátiť priebeh vojny alebo aspoň získať Nemecku lepšiu vyjednávaciu pozíciu so západnými spojencami.

 

V bitke pri Ardenách padlo, bolo zranených alebo zajatých asi 80.000 amerických vojakov. Chiwyová v decembri 1944 ako dobrovoľníčka pomáhala na stanici prvej pomoci v nacistami obkľúčenom meste Bastogne, do ktorej zvážali zranených a zomierajúcich amerických vojakov. K dispozícii tam vtedy bol jediný lekár. V roku 2011 dostala od Spojených štátov medailu za svoju humanitárnu misiu a v Belgicku jej za zásluhy, odvahu a ľudskosť udelili Rád kráľovskej koruny.

 

Po vojne o svojich zážitkoch Chiwyová rozprávala len veľmi zriedkavo. V niektorých historických opisoch bitky sa dokonca uvádza, že v bitke o Ardeny, nazývanej aj bitka o výbežok – Battle of the Bulge -, zomrela. V domove dôchodcov pri Bruseli ju vypátral až britský historik Martin King, keď zbieral materiál pre svoju knihu Voices of the Bulge. King si vypočul jej rozprávanie a zverejnil ho.

 

O Chiwyovej sa zmienil aj Stephen Ambrose v knihe Band of Brothers, v ktorej táto Belgičanka narodená v Belgickom Kongu vystupuje pod menom Anna. Táto postava sa objavila aj v televíznom seriáli nakrútenom na motívy tejto knihy.

Dokumentárny film o Chiwyovej, ktorý produkoval Martin King a režíroval Mike Edwards, nazvaný Searching for Augusta: The Forgotten Angel of Bastogne, získal v júli tohto roku cenu Emmy v kategórii historické dokumenty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies