Zomrel Marián Labuda

NETKY.SK • 5 Január 2018, 15:45 • 2 min
Zomrel Marián Labuda

BRATISLAVA - Vo veku 73 rokov zomrel v jednej z bratislavských nemocníc herec Marián Labuda.

slovakia

left justify in out

Podľa dvoch od seba nezávislých zdrojov televízie JOJ herec v piatok skolaboval. Stalo sa tak už ráno, keď odchádzal zo svojho domu v Borinke neďaleko Bratislavy a prišlo mu zle pri nastupovaní do auta.

Nešlo pritom o prvý Labudov kolaps, po tom prvom, ktorý sa udial v marci 2012, nejaký čas pobudol v nemocnici. Ďalší kolaps prišiel v júli 2016, vtedy išlo o podozrenie na mozgovú príhodu a po šiestich dňoch ho vtedy prepustili do domácej opatery.

Marián Labuda bol jedným z najznámejších slovenských hercov. Narodil sa 28. októbra 1944 v Hontianskych Nemciach a krátko po absolvovaní Vysokej školy múzických umení nastúpil do Slovenského národného divadla. Účinkoval vo vyše 200 filmoch, často komédiách, a tiež v desiatkach seriálov a televíznych programov. Preslávila ho najmä titulná rola v slávnom Menzelovom filme Vesničko má středisková.

Labuda bol v roku 1968 spoluzakladateľom Divadla na korze, po jeho zákaze prešiel na Novú scénu. Od roku 1990 bol členom Činohry Slovenského národného divadla. Na divadelných doskách ho preslávila napríklad úloha Tisa v rovnomennej dráme Rastislava Balleka v Divadle Aréna.

Nezabudnuteľné sú však najmä Labudom stvárnené filmové postavy. Okrem snímky Vesničko má středisková (1985), ktorá bola nominovaná aj na Oscara, účinkoval napríklad vo filmoch Ružové sny (1976), Dobří holubi se vracejí (1988), Vážení přátelé, ano (1989), vo filmoch Martina Šulíka Záhrada (1995), Orbis Pictus (1997) a Krajinka (2000), v historickej dráme Všichni moji blízcí (1999), maďarskom filme Jadvigin vankúšik (2000) a jednu z posledných rolí si zahral vo filme Václava Havla Odcházení (2011).

 

Sústrasť smútiacej rodine zosnulého herca Mariána Labudu i celému Slovensku vyjadril medzi prvými premiér Robert Fico. "S veľkým zármutkom som prijal správu, že nás opustil ďalší z hereckých velikánov, Marián Labuda. Jeho herecké umenie sme všetci  obdivovali v nespočetnom množstve slovenských filmov i na doskách, ktoré znamenajú svet," uviedol vo vyjadrení, ktoré poslal médiám.

 

Marián Labuda podľa jeho slov pritom patril k tým umelcom, ktorí sa nikdy nebáli vysloviť svoj názor aj na spoločenské a politické udalosti a aktívne sa podieľal na formovaní svedomia spoločnosti. "Nech Vám je slovenská zem ľahká, maestro," uzavrel Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies