Zomrel legendárny slovenský hudobník Marián Varga

NETKY.SK • 9 August 2017, 15:46 • 2 min
Zomrel legendárny slovenský hudobník Marián Varga

BRATISLAVA - Vo veku 70 rokov zomrel slovenský hudobník a skladateľ Marián Varga. Smutnú správu priniesol Denník N, podľa ktorého mal legendárny muzikant problémy so žalúdkom, trpel obštrukčnou chorobou pľúc a rakovinou.

slovakia

left justify in out

"Slovensko stratilo v Mariánovi Vargovi hudobníka a skladateľa svetovej úrovne a tiež človeka, ktorý stelesňoval slobodu a originalitu," vyjadril sa k úmrtiu minister kultúry Marek Maďarič.

 

Smutná správa zaskočila Vargovho kolegu a priateľa Fedora Freša. "Hoci Marián bol naozaj veľmi vážne chorý, nechceli sme si pripustiť myšlienku, že by mohol tento svet opustiť, rozhodne sme na to neboli pripravení. Pre mňa je to v úrovni, ako by mi odišiel blízky príbuzný," povedal Frešo, basgitarista, ktorý s Vargom tvoril Collegium Musicum, prvú artrockovú kapelu v Československu. S legendárnym klávesistom a skladateľom podľa vlastných slov zažil polstoročie spoločného života a spoločných aktivít rôzneho druhu.

 

"Veľmi je mi to ľúto, som smutný a neviem si predstaviť, ako to bude ďalej," poznamenal Fedor Frešo, ktorý spolu so zosnulým hudobníkom ešte plánoval koncerty z tvorby Mariána Vargu. "Aj s tým, že by jeho part čiastočne mohol prebrať iný klávesový hráč, mali sme na mysli Vladka Šarišského. Motto našich rozhovorov bolo, že si ešte zahráme, chceli sme ešte na to pódium vyjsť, a nie raz."

 

Fedor Frešo priznal, že je mysľou upätý k osobe Mariána Vargu od ich spoločných mladých časov, keď ako 20-roční chalani poletovali po Bratislave. Spomenul tiež koncert na počesť sedemdesiatin legendy slovenskej hudobnej scény, ktorý bol preplnený Mariánovou muzikou. "V poslednej dobe sa podarilo reinkarnovať nejaké nahrávky, vyšla vinylová forma Konvergencií, Zelenej pošty a posledného nášho spoločného diela - dvojalbumu Speak, Memory," doplnil basgitarista s tým, že v jeho rozhovoroch s Vargom vždy rezonovala muzika.

 

"Bol to absolútne výnimočný človek, svojrázny, neopakovateľný v určitých veciach. Nikdy som nenašiel žiadnu paralelu s akýmkoľvek iným človekom, či je to muzikant, alebo nie. Bol tak špecifický a svojský, že bol sám sebe štýlom, bol to neopakovateľný solitér. Ako sa hovorí, že nikto nie je nenahraditeľný, tak to v prípade Mariána neplatí. On je nenahraditeľný, jeho možno len napodobovať, bol vždy jedinečný, mimoriadne rozhľadený, v niektorých oblastiach mimoriadne nepraktický, ale to bolo vyváženie tých jeho veľkých kusov v iných oblastiach. Bol to fantastický, talentovaný muzikant, ktorému to v hlave pálilo. Vždy som ho obdivoval, kde sa berie tá jeho schopnosť nasúkať do seba akúkoľvek muziku a vydať zo seba kedykoľvek von, a ako sa žiadalo. To boli záhadné veci, ktoré som ja, aj keď som ho dobre poznal, nikdy nedokázal pochopiť," uzavrel Fedor Frešo.

 

Marián Varga sa narodil 29. januára 1947 v Skalici. Od šiestich rokov navštevoval Ľudovú školu umenia a bral aj súkromné hodiny kompozície. Hudbu študoval na bratislavskom konzervatóriu, štúdium však nedokončil a stal sa členom skupiny Prúdy, s ktorou v roku 1969 nahral legendárny album Zvoňte, zvonky. Neskôr založil prvú česko-slovenskú art-rockovú kapelu Collegium Musicum, s ktorou vydal napríklad albumy Konvergencie (1971), On a ona (1979) či Divergencie (1981). Od zániku skupiny v roku 1979 sa venoval konceptu absolútnej improvizácie i piesňovej tvorbe. Spolu s Pavlom Hammelom je autorom hudby muzikálu Cyrano z predmestia. Spolupracovali aj na albumoch ako Zelená pošta (1972) či Na II. programe sna (1976). Spolupracoval aj s Moyzesovým kvartetom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies